Близо 1000 са с Ковид в област Ямбол, рязък скок има при учениците

NetNews

Активните случаи на Ковид-19 в Ямболска област към днешна дата са 948 души, 99 са от последното денонощие. Положителната новина е, че се наблюдава лек спад на хората, нуждаещи се от болнично лечение, съобщиха от РЗИ-Ямбол. В момента в лечебни заведения са настанени 76 пациенти, което е с 8 души по-малко в сравнение с миналата седмица. В домашни условия се лекуват 872 жители на областта.

Сериозно увеличение има и на броя на карантинираните (в момента 1356 души), което основно се дължи на ученически класове и групи в детски градини.

Към днешна дата 21 паралелки са под карантина, заради заболели ученици и преподаватели, обяви д-р Радостина Калчева, директор на Регионалната здравна инспекция. Най-много заболели има в ПМГ „Ат. Радев” и ОУ „Н. Петрини” в Ямбол. Под карантина са и 4 групи в детски градини.

Общият брой на заболелите деца в област Ямбол в момента е 80. Всички, с изключение на едно 4-месечно бебе, са на домашно лечение. Само вчера са излезли нови 13 положителни случая на ученици. Два от тях – в град Стралджа, са констатирани при тестване в училище. Осем са и случаите от понеделник на болни представители на персонала на детски и учебни заведения

На фона на тези данни, училищата продължават да работят в присъствена среда. Според действащите правила, министърът на образованието трябва да реши кога ще се минава към прекъсване на присъствените занятия. Според разписания миналата седмица оперативен план, към обучение от дистанция може да се мине едва при Трети етап, когато са заети над 70 % от интензивните легла в четирите области на нашия т.нар. клъстер. И то, класовете от 5-12 клас да минат на ротация, а от 1-4 клас продължават присъствен учебен процес. Изцяло дистанционно ще се учи при над 80 % заети легла в интензивните сектори.

В момента интензивните легла общо за областите Ямбол, Сливен, Стара Загора и Бургас са заети малко над 50 на сто. От разкрити 84 такива, свободни са 40.

В последната седмица заболяемостта бележи отчетлив ръст, обобщи д-р Калчева. Най-драстичен е скокът в град Ямбол. 14-дневната заболяемост в областния център е 816 души на 100 000 население. Точно преди седмица тя бе 581.

За останалите общини нивата са следните: в Болярово е 520, в Елхово –  592, в „Тунджа” – 490, а най-ниска засега е заболяемостта в Стралджа – 418. На ниво област Ямбол средната стойност е 676 души на 100 000 население.

Ситуацията с леглата в болниците е относително спокойна. В момента по-малко от половината легла са заети – 61 са пациентите в неусложнено състояние. В Интензивното отделение на МБАЛ „Св. Пантелеймон” са настанени двама пациенти от общо 6 предвидени легла.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нужен е внос на квалифицирана работна ръка

Много хора от IT сектора се върнаха в България, но в по-големите градове. В малките градове не се връщат. Затова държавата трябва да се концентрира в секторите образование и здравеопазване в по-малките населени места и хората ще се върнат. Това каза Андрей Бъчваров, основател и управляващ партньор в Bica services […]