Блокират сформирането на ново правителство в Северна Ирландия

NetNews

Демократичната юнионистка партия ще блокира сформирането на ново правителство в Северна Ирландия след изборите в четвъртък, докато не бъде променен или премахнат Протокола за провинцията, уреждащ търговията след Брекзит.

Лидерът на юнионистката партия сър Джефри Доналдсън бе сред партийните лидери, които се срещнаха в понеделник с министъра за Северна Ирландия Брандън Люис в Белфаст, но отхвърли призивите на британското и ирландското правителство за сформиране на нова администрация на принципа на подялбата на властта, както това е залегнало в Споразумението от Разпети петък.

Националистическата партия „Шин Фейн“ спечели безпрецедентна победа в изборите за парламент и нейният лидер Мишел О’Нийл, която по правило трябва да бъде първи министър на Северна Ирландия заяви, че Демократичната юнионистка партия не трябва да си позволява „да наказва обществото“. Бойкотът на юнионистите обаче предвещава политическа криза. Доналдсън призова британското правителство да се намеси и да предоговори Протокола за Северна Ирландия.

Националистите са за запазване на протокола, защото той гарантира, че няма да възникне твърда граница на остров Ирландия. Сделката обаче поставя митническа граница в Северно море за стоките идващи от останалата част на Обединеното кралство в Северна Ирландия и юнионистите твърдят, че това не е добре за търговията и че ги откъсва от съюза.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Започва официалното посещение на Румен Радев в Чехия

Президентът Румен Радев пристигна на официално посещение в Чехия по покана на чешкия си колега Милош Земан. Програмата му започва днес, като визитата му ще продължи до 11 май. В делегацията на българския държавен глава е министърът на външните работи Теодора Генчовска, както и представители на българския бизнес, предаде dariknews.bg. […]