Боец от „Азов“: „Половината ми телефонен указател е като колективен некролог“

NetNews

„Хората буквално умират от болка, всички са с отворени рани“, казва съпругата на един от ранените в „Азовстал“. „Половината от хората, чиито имена съм запаметил в телефона ми, са мъртви“, казва боец от „Азов“.

Преди броени дни Украйна обяви, че всички жени, деца и възрастни са били евакуирани от индустриалния комплекс „Азовстал“ в Мариупол. Представители на местните власти обаче допускат, че около 100 цивилни все още може да са в подземията му, пишат Ройтерс и Ал Джазира. В „Азовстал“ се намират и стотици бойци от батальона „Азов“. Точният им брой е неясен. Според украинската вицепремиерка Ирина Верещук, става дума за 1000 бойци. Но полицейският шеф в Мариупол Микхайло Вершинин опроверга тези данни.

„Ние станахме свидетели на руски военни престъпления“

Един от бойците на „Азов“ – лейтенант Иля Самойленко, казва в интервю за британската телевизия „Скай нюз“, че руските части провеждат редовни атаки над индустриалните съоръжения. Той е бригаден офицер и също се намира в подземията на „Азовстал“. В разговора с журналиста от „Скай нюз“ той допуска, че е възможно в завода да има и цивилни граждани, затрупани след експлозиите в комплекса.

„Руснаците нямат интерес да ни оставят живи“, твърди Самойленко. Една от причините за това е, че бойците от полка са станали свидетели на военни престъпления, извършени от руската армия в Мариупол. „Половината от телефонния ми указател е един колективен некролог“, разказва той.

Ще има ли евакуация на бойците на „Азов“?

Лейтенантът от „Азов“ настоява евакуация да има и за ранените военни в завода. „Всеки един ден може да се окаже нашият последен. Разполагаме с изключително ограничени ресурси, които са на привършване“, казва той и добавя, че ако не бъдат спасени, те ще умрат – било то в „Азовстал“, или ако бъдат заловени от противника.

Думите на подкрепа няма да спрат бомбите, които могат да разрушат укритието ни в следващите минути, следващия час или утре, казва още Самойленко пред водещия на „Скай нюз“. „Много е сложно да искаме помощ от нашата армия. Ние не желаем подкрепа от правителството. Оставяме на тях сами да решат как да ни помогнат“, допълни той.

На въпрос дали би се съгласил да се предаде, ако руснаците му гарантират безопасно излизане, боецът казва: „Проблемът е, че моят отряд е признат за терористична организация от Русия. Няма да има безопасно излизане… Не можем да се предадем, защото не сме получавали заповед за това. И няма да нарушим предишната заповед.“ По-нататък допълва: „Проблем е и това, че станахме свидетели на военните престъпления на Русия тук в Мариупол.“

„Хората буквално умират от болка“

Семействата на бойците в „Азовстал“ апелират за международна помощ. Ситуацията там е драматична, казват съпругите, майките, сестрите и дъщерите на бойците. Марина (името е променено) е една от тях. „Мъжът ми е в армията, макар че не беше войник. Сега е заклещен заедно с другите в „Азовстал“. Бил е ранен преди две седмици. Излезли са само да вземат вода и тогава са започнали да стрелят по тях“, разказва жената. „Бомбардират ги. Ситуацията е критична. Нямат вода, храна, медикаменти. Нямат нищо.“

Според отряда „Азов“, в бомбоубежищата на „Азовстал“ има около 600 ранени. „Хората умират от болките си, от различни инфекции, от сепсис“, казва Марина, която получава телефонни съобщения от бойците. „А това там не е болница. Те нямат нищо. Нищо не е стерилно. Ще е много трудно, защото в подземията има много ранени. Нямат упойки, нямат болкоуспокояващи лекарства. Хората изпитват ужасяващи болки – всички са с отворени рани. Това е пълен ужас“, разказва Марина.

Украинското правителство и лично президентът Володимир Зеленски уверяват, че всекидневно полагат усилия за намирането на решение, за да се помогне на ранените и на бойците, които все още са заклещени в „Азовстал“. В четвъртък сутринта международните агенции информираха, че Киев предлага на Русия размяна: руските военни да пуснат войниците от „Азовстал“, а в замяна Украйна да върне руски военнопленници. Засега обаче няма развитие по въпроса.

Самите бойци и техните близки настояват за т.нар. метод екстракция – да бъдат изведени на сигурно място с хеликоптери или с кораб от трета страна и по неутрална земя. „Вече се обърнахме за помощ към президентите на Турция и Израел, писахме и на Швеция“, казва Марина. „Стартирахме и петиция за метода екстракция. Защото не виждаме друг изход.“

Над 20 000 убити цивилни в Мариупол?

Киев твърди, че в пристанищния град руските части са убили над 20 000 цивилни граждани. Тази информация не е потвърдена от независими наблюдатели или международни организации, а сраженията продължават. Русия отрича каквото и да е било участие във военни престъпления.

Путин обяви през април, че Мариупол е окончателно превзет. Същевременно, той отмени заповед за щурмуването на завода „Азовстал“ и нареди вместо това той да бъде блокиран.

Украинският полк „Азов“ съобщи в началото на седмицата в Telegram, че за едно денонощие 34 руски самолета, включително бомбардировачи, са прелетели над завода. Те твърдят, че са били обстрелвани с артилерийски огън, ракети, по въздуха, от руския флот, както и от танкове.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

ТЕЦ "Марица 3" готви масов протест в София

ТЕЦ Марица 3 организира масов протест следващата седмица в София. Към дружеството ще се присъединят и други български енергетици. Подготвят оплакване до прокуратурата. „Съвместно с КНСБ и КТ „Подкрепа” планираме масови протести в София през следващата седмица под надслов „Не убивайте българската енергетика! Съхранете българската енергийна независимост!“. Заедно започваме битка […]