Бойко Борисов пак инспектира интерконектора с Гърция (ВИДЕО)

NetNews

Премиерът Бойко Борисов е на инспекция на интерконектора с Гърция.

С партньорите от Гърция си стиснаха ръцете за тази година.

Премиерът Бойко Борисов, министрите на енергетиката и на икономиката Теменужка Петкова и Лъчезар Борисов, както и председателят на НС Цвета Караянчева инспектират газовата връзка с Гърция.

Борисов каза, че този проект е от стратегическа значимост за целия регион, както и за хранилището ни в Чирен, който ще се разширява.

Той поясни че тръбопровода минава през планини и реки и инфраструктура. Поясни, че се забавило, защото в съседна Гърция била затворена.

"Ще поискаме от ЕИБ да ускорим плащанията. Тази година тръбопровода трябва да стане", каза пред "Нова

Премиерът увери, че вече има разписан график по седмици и по дни, а икономическият министър Лъчезар Борисов поясни, че ще получим над 20 млн. за проекта. От изпълнителите поясниха, че работят по заварките независимо от времето.

Над 100 км има заварени тръби, докладва пък енергийният министър Теменужка Петкова. А отделно са положени над 120 тръби на трасето. От гръцка страна се работи от юг на север.

По думите му този проект бил важен ,защото газ по него щял да тече чак до Полша, защото така се осигурявала 100 % диверсификация, тъй като от там ял да идва и газа от терминала от Александруполис.

Борисов се обърна към изпълнителите като поясни, че имат съдействие от енергийното ведомство и ще получат близките дни 55 млн.

В края на януари парламентът на Гърция одобри споразумението за сътрудничество между Гърция и България по проекта за междусистемната газова връзка между двете страни, информира БНР.

Споразумението с южната ни съседка за газовия интерконектор (IGB) включва двустранни ангажименти за изграждане на газопровод и за транспортиране на газ. Заложени са текстове, свързани с данъчния статут на проекта и разпределянето на печалбите.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Български милиардер сред лидерите на бъдещето

Българин е сред лидерите на бъдещето. Това показва списък на списание „Тайм“. Селектираните имена са на млади политици и предприемачи. Сред тях е и това на Владимир Тенев. Той е един от основателите на платформата за акции без комисионни „Robinhood’. Известен е и като първия български милиардер. Според експерти приложението […]