Бойко Рашков: Ще сезирам прокурор за престъпление на Иван Гешев за изнасяне на СРС

NetNews

Бойко Рашков ще сезира на определено ниво прокурор за изнасянето на СРС от страна главния прокурор Иван Гешев. Това обяви вицепремиерът и министърът на вътрешните работи по време на изслушването си за за внесеното искане за предсрочно прекратяване на мандата на гл. прокурор Иван Гешев.

По думите му в Наказателния кодекс оповестяването на сведения, събрани със СРС, е инкриминарано. Той уточни, че ще сезира прокурор с тази част от сигнала, внесен във ВСС, която касае тези действията на главния прокурор.

„Подобен случай имаме и по отношение на подслушването на граждани. Тези мероприятия са свързани с един обвиняем. Там бяха изнесени данни, събрани със СРС от разговор с този човек, с този обвиняем на един бивш депутат, на един журналист. Другата седмица ще питате подслушвани ли са журналисти и аз ще кажа – да. Никой няма право да издава подобна информация публично, защото засяга интересите на онези граждани, които нямат абсолютна никаква връзка с каквото и да било престъпление“, подчерта още Бойко Рашков.

Бойко Рашков заяви, че досега нито един прокурор не е проявил кураж да образува такова производство, въпреки че Конситуционният съд е обяснил, че всеки прокурор у нас има право да започне такова наказателно производство. Решението на ВСС за главния прокурор Иван Гешев е очаквано, а аргументите не са на юристи.

„Решението е очаквано и аз съм го заявил доста отдавна. Второ, аргументите не са аргументи на юристи. Категорично го казвам това. Трето, съзирам в това поведение на членовете на ВСС абсолютна безотговорност“, подчерта министърът. Според него те не са на нивото на Конституцията и на закона, където се предвижда, че членове на ВСС са хора с високи нравствени качества. Той обърна внимание, че ВСС е получавал и неглижирал сигнали от най-различни организации в правната гилдия за главния прокурор. „Сега, когато се иска от министъра на правосъдието да се разгледат, включително тези сигнали, ВСС да отговаря, че им е изтекъл срокът по закон“, заяви още Рашков.

Решението на ВСС за главния прокурор Иван Гешев е очаквано, а аргументите не са на юристи.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Най-високата жилищна сграда в Европа вече е факт

Огромният небостъргач Intempo вече е факт. Това е най-високата жилищна сграда в Европа – 187 метра. Строителството ѝ отне 17 години. В 47-етажната сграда са монтирани най-бързите асансьори в Испания, които се движат със скорост от 4.2 метра в секунда и достигат от партера до върха само за 52 секунди. […]