Борел и Блинкън: Приветстваме компромисното предложение за България и РСМ

NetNews

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика Жозеп Борел и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън подкрепят започването на преговори за присъединяване на Северна Македония с ЕС. В съвместно заявление двамата приветстват „компромисното предложение“, което отчита интересите и тревогите и на Северна Македония и България.

Борел и Блинкен твърдят, че в този критичен момент от европейската история, белязан от неоправданата руска агресия срещу Украйна, напредъкът по пътя на Албания и Северна Македония към ЕС е от ключово значение за укрепване на сплотеността и устойчивостта на целия европейски континент.

„Приветстваме компромисното предложение, което отчита интересите и тревогите както на Северна Македония, така и на България, основано на взаимно уважение, доверие и разбирателство. Суверенното решение на парламента на Северна Македония ще бъде важно, за да продължим напред“, написа в профила си в Туитър Борел.

„Този дух на конструктивен компромис, върху който се гради европейската интеграция, трябва да продължи да вдъхновява всички, които участват в този исторически процес. Европейският съюз и Съединените щати се ангажират с по-тясно сътрудничество на Западните Балкани. Осигуряването на стабилност и просперитет и превръщането на тяхното европейско и евроатлантическо бъдеще в реалност остава наша обща цел“, пише още в съобщението на сайта на Европейската комисия.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Бейл: В Лос Анджелис се чувствам като у дома си

Уелската футболна звезда Гарет Бейл заяви, че се чувства „като у дома си“ в Лос Анджелис, след като бе официално представен пред феновете на Лос Анджелис. Бившият футболист на Тотнъм и Реал Мадрид излезе на терена преди началото на дербито с Ел Ей Галакси, което феновете шеговито наричат „Ел Трафико“ […]