Борисов: Години наред ще получаваме транзитни такси от преноса на газ, които ще са от полза за поколения напред

NetNews

„Години наред България ще получава транзитни такси от преноса на газ, които ще са от полза за поколения напред“, твърди министър-председателят Бойко Борисов, който направи оглед на строително-монтажните работи на модернизацията на компресорна станция „Лозенец“. Премиерът беше цитиран от правителствената пресслужба.

От властта заявяват, че в компресорната станция „Лозенец“ се изграждат два нови газотурбокомпресорни агрегати, които са от най-ново поколение, производство на американската компания Solar Turbines. Премиерът Борисов отчете последователните усилия на правителството страната ни да не бъде само обикновен краен клиент на газовия пазар.

„Всеки ден от тази седмица между 38 и 40 млн. куб. м. газ са пренесени през нашата газопреносна система във всички направления, включително за румънския, сръбския, гръцкия пазар и за пазара на Република Северна Македония“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

В момента на компресорна станция „Лозенец“ тече вторият етап от модернизацията на компресорните станции от газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз” ЕАД. Проектът е ключов и осигурява ефективния и екологосъобразен пренос на природен газ.

През първия етап на проекта „Модернизация на КС „Лозенец“, КС „Странджа“, КС „Ихтиман“ и КС „Петрич“ в периода 2015 – 2016 г. бяха монтирани по два агрегата на станциите „Странджа“ и „Лозенец“ и по един – на станциите „Ихтиман“ и „Петрич“. За реализацията на тази част от проекта „Булгартрансгаз“ ЕАД инвестира 220 млн. лв., споделят от правителството.

През 2019 г. стартира изпълнението на втория етап на модернизация на компресорните станции „Петрич“, „Лозенец“ и „Ихтиман“, по който се монтират общо 4 нови нискоемисионни компресорни агрегата. През февруари тази година беше въведен в експлоатация монтирания агрегат на КС „Петрич“, който е тип Taurus 70. Продължават строително-монтажните работи и по другите две компресорни станции, като ще бъдат монтирани два агрегата на КС „Лозенец“ от тип Mars 90 и един агрегат на КС „Ихтиман“ от тип Taurus 70. Те ще бъдат въведени в експлоатация до края на трето тримесечие на 2021 г., допълват от властта.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Предстоящият летен сезон ще е непредсказуем

Българската асоциация на туристическите агенции определя като непредсказуем предстоящия летен сезон, заяви пред БНР заместник-председателят на Асоциацията Георги Рачев. По думите му хотелиерският бизнес ще разчита отново на българския турист. Отлив на гръцки и румънски посетители отчита бизнесът. Сериозен проблем ще създаде неяснотата около обмисления ваксинационен паспорт за пътуване, отбеляза […]