Борис Бонев: Столичната община не генерира собствени приходи

NetNews

Приоритетите на кмета на София Йорданка Фандъкова за новия бюджет всяка година ги слушаме, те не са нови, те се повтарят всяка година и после не се изпълняват. Това каза пред БНР Борис Бонев, независим общински съветник преди онлайн общественото обсъждане на проектобюджета на столицата, който е в размер на близо 2 млрд. лева. Три са целите му – ремонт и изграждане на пътища и канализация, повече места в детски градини и по-чист град с по-чист въздух.

„Това са стари приоритети – като премахването на печките, трябваше вече да е завършила, а тя още не е стартирала. Изграждането на метрото до „Овча купел“ трябваше също миналата година да е завършено и пуснато, по отношение на филтрите на комини, които щели да се справят със замърсяването – имаше аргументи, че те са неефективни след две години, никой не е предвидил средства за тяхната поддържка. По отношение на това градският транспорт да е приоритет – това не знам как ще се случи, при условие че средствата за тази година са по-малко и вече общински съветници от управляващото мнозинство пишат писма до Бойко Борисов да отпусне милиони, за да не фалира градският транспорт“.

Общинският съветник припомни за идеята за детските градини – „тя още преди 10 години обещаваше, че до две години ще има достатъчно такива, а тя дори си подаде оставката като заместник-кмет по образованието отново заради провал със системата за детските градини“.

По думите на Бонев тези приоритети няма да бъдат изпълнени и от това управление на Столична община.

„Виждам три основни дефицита на този бюджет – скромното собствено участие на Общината, всичко са делегирани държавни дейности и пари за детските градини, Общината не генерира приходи. Пример за това е изключително популистката данъчна политика – като таксите за разрешително за строеж, тези такси не са повишавани от 2006 година, а цените на жилищата са скочили. Само заради това Общината губи десетки милиони лева годишно, които биха се използвали за канализация и детски градини. Вторият дефицит е липсата на реформи. Ако се обединят или окрупнят няколко общински дружества като тези за управление на пазарите, можеше да се съкрати административен капитал и да се намалят разходите. Третият дефицит е липсата на инвестиции в кварталите – парите за квартални ремонти са 10 милиона лева, което е смешно недостатъчна сума – аз искам двойно увеличаване на сумата. Тоест на всеки квартал ще се полагат по 400 хиляди лева за ремонти“, допълни Бонев в предаването „Преди всички“.

От 16,30 часа през сайта на Столична община и фейсбук страницата можете да участвате в откритото онлайн общественото обсъждане на проектобюджета на Столична община.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Скандалът с милионите на Меси от Барселона се разраства: Завеждат дело?

Ръководството на Барселона и Лео Меси обмислят да заведат дело срещу вестник „ЕЛ Мундо“, направил скандално разкритие относно договора на аржентинската звезда. Само петима души са знаели за детайлите по контракта. Въпросната медия обаче изби рибата, публикувайки смразяващи подробности. „Скандалът е най-огромният в историята откакто Меси е футболист и той […]