Борис Ячев: Замяна на скъпите лекарства с евтини генерици

NetNews

Адекватни мерки във време на здравна и икономическа криза, мерки, които ще подпомогнат гражданите и бизнеса – така зам.-председателят на НФСБ и зам.-председател на ПГ „Обединени патриоти“ Борис Ячев определи законодателните приоритети на партията до края на мандата в интервю пред БНР.

Той посочи възможността за замяна на скъпите лекарства с евтини заместители (генерици) като належаща законодателна промяна, особено за пенсионерите, хората в затруднено социално положение и хронично болните в сегашната тежка ситуация. В момента българските граждани доплащат над 50 % от цената на лекарствените продукти, посочи Борис Ячев. В същото време, в държави с далеч по-висок стандарт – като Германия, например, 75 % от лекарствените средства, които се продават са по-евтини генерици. В ЕС всички държави, с изключение на Австрия, България и Малта, прилагат лечение с генерични лекарствени продукти.

Припомняме, че от партията на Валери Симеонов още през пролетта, с първите мерки срещу кризата настояха за възможността скъпите лекарства да могат да се заменят с евтини генерици. „Като имаме подкрепата на фармацевтите за промяната в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина , търсим подкрепата и на Българския лекарски съюз, които тогава бяха против“, подчерта народният представител от НФСБ. В малкия коалиционен партньор очакват и политическа подкрепа от ГЕРБ за тази антикризисна мярка.

Като важни за развитието на общините законодателна промяна Борис Ячев посочи и промени в Закона за устройство на територията, които НФСБ и ВМРО внесоха в края на 2020 г. С тях се удължава за още две години възможността да се преотреждат земеделски земи в общините, в които няма влязъл Общ устройствен план. Това са 135 общини – т.е. повече от половината общини у нас все още нямат ОУП. Промяната ще позволи да се развиват инфраструктурните проекти по места, ще подпомогне предприемачите, и, разбира се, хората, които искат да строят, подчерта Ячев.

НФСБ ще търси подкрепа и за предложението си от 2018 година за изменение в Закона за горите. Промените ще дадат възможност да се ремонтират съществуващите ски-писти и да се изграждат нови, без да бъде необходимо да се сменя предназначението на земята. По този начин ще се подпомогне развитието на ски туризма, на зимните ни курорти, както и на прилежащата инфраструктура в общините. Разбира се, при спазване на условията за запазване на природата, подчерта Борис Ячев.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Мая Манолова видя откровен саботаж за изборите

Гражданското сдружение "Изправи се. БГ" с лидер Мая Манолова заяви, че не се налага "отваряне на Изборния кодекс". На срещата присъстваха и представители на Отровното трио. Мая Манолова напомни, че хората на площадите поискали незабавна оставка на правителството, но в този контекст на протести датата 28 март е логична и […]