Борут Пахор разговаря с Франк-Валтер Щайнмайер

NetNews

Президентът Словения Борут Пахор обсъди днес с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер в Берлин руската агресия срещу Украйна и ситуацията в Западните Балкани, предаде агенция СТА.

Пахор информира Щайнмайер и за плановете за следващата среща на процеса Бърдо-Бриони.

Двамата се съгласиха, че е необходимо руските нападения да бъдат прекратени възможно най-скоро и че дипломацията трябва отново да заеме мястото си и да наложи мирно решение, съобщиха от словенското президентство.

Пред словенската национална телевизия Борут Пахор каза, че той и Щайнмайер са разговаряли за това по какъв начин да се помогне на Украйна да се защити от агресия.

Двамата са се спрели и на разширяването на ЕС в контекста на войната в Украйна, като акцент е бил поставен върху разширяването на евросъюза със Западните Балкани. Словенският държавен глава е споделил виждания за това как могат да се решат някои въпроси, свързани със Западните Балкани, по които изглежда няма напредък.

Пахор също така е информирал Щайнмайер за плановете за предстоящата среща на лидерите от процеса Бърдо-Бриони, която ще се състои в Словения. В процеса участват освен Словения още шестте страни от Западните Балкани и Хърватия.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Четиридесет и пет души бяха освободени след размяна на пленници с Русия

Четиридесет и пет украинци бяха освободени след размяна на пленници с Русия, обяви Киев, като отново не разкри броя на руснаците, предадени на Москва, предаде Франс прес. „Състоя се нова размяна на пленници с Русия. Днес 45 от нашите бяха освободени от руски плен“, съобщи в Телеграм украинската вицепремиерка Ирина […]