Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“ е смутена от „новата бомба“ на Бойко Рашков

NetNews

Служебното правителство стартира с високи очаквания след тази силна поляризация, след конфронтацията да покаже какво може да се направи макар и в един макар и ограничен период – грубо около 30 на 100 са неговите безапелационни поддръжници, около 20 на 100 неговите безапелационни критици, и всеки втори или има противоречиво отношение, или казва, че не може да даде мнение. Това заяви в неделния сутрешенн блок на Българската национална телевизия социологът от "Алфа Рисърч” Боряна Димитрова.

На въпрос на агенцията "Ще повторите ли вота си?" около 53-54% от хората казват, че със сигурност ще повторят вота си, 25% казват, че няма да гласуват, но останалите казват, че следят много внимателно какво се случва и ще решат в зависимост от ситуацията.

"Първите реакции за служебното правителство бяха позитивни, хората очакваха промяна, десет години на власт е доста дълъг период, едни и същи лица, един и същ тип поведение, желанието за промяна беше нещо позитивно и хората очакват да има такъв тип промяна", коментира социологът.

Първите противоречиви сигнали при хората по думите ѝ са дошли от назначенията, от смяната. Започнаха колебания около противоречиви личности. В назначенията има смяна, но има и съмнение, има противоречиви сигнали. Второто нещо, което е по-съществено, е голямата заявка, която се даде – да сменим модела. Да няма съсредоточие в една партия, в една личност и да им ефективно разпределение на властите.

"Някои от нещата, които будят противоречие, на първо място, е доста сериозното съсредоточие на изява на властови ресурс, включително за формиране на общественото мнение, от страна на вътрешния министър. Сериозно смущение изпитвам и от новата бомба, хвърлена в общественото пространство – за този анонимен свидетел. Това е вътрешен министър, който има огромна власт, има много ресурси и достъп до информация. Хвърлянето в общественото пространство на фрази от анонимен свидетел, които категорично целят да формират мнение, защото доказателства нямаме, това е толкова тежко обвинение, че ако то съществува, моето лично разбиране на гражданин е, че трябва да бъде разгледано, дадено на прокурор, и когато има доказателство, тогава да се изведе", коментира Димитрова.

Според нея това е много силен хейт (бел. ред. омраза), много силно бомбардиране на общественото мнение, което не ни подсказва, че вървим към модел, който да уравновесява различите позиции. По този начин по думите ѝ е бил сатанизиран и демонизиран Иван Костов.

Това, че имаш силни анонси за злоупотреба, личностни обвинения, не дава никакви гаранции, че моделът ще бъде сменен, а няма да има друг тип концентрация на власт, която да води друг такъв тип политика", каза още социологът.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Корнелия Нинова: Без БСП няма да има правителство

Според мен е време не да се избира с емоция, както бяха изборите на 4 април, а с разум. Да се гледат политики и програми, кой какво може. Вече е въпрос на можене, а не просто да искаме промяна. Това заяви в неделния сутрешен блок на БНТ лидерът на "БСП […]