Броят на овцете у нас е спаднал драстично

NetNews

На Гергьовден традицията повелява на трапезата да има агнешко месо. По данни на агростатистиката у нас в момента се отглеждат около 1,3 милиона овце, като броят им през последните години драстично е намалял.

Експертите не са единодушни по въпроса, но според различни данни за последните 20 години броят на овцете у нас се е сринал от 11 милиона на един милион. От началото на прехода броят на чифтокопитните животни със стопанско значение е намалял от 16,5 милиона на 2,7 милиона, което означава, че в България просто са „изчезнали“ 14 милиона животни.

Друг проблем, за който алармират браншовите организации, са "виртуалните животни". Според овцевъдната асоциация близо двеста хиляди у нас са овцете, които фигурират в системата на ветеринарните власти, но не и във фермите. Това е така, защото сред тях се усвояват субсидиите за пасища. За поредна година животновъдите ще настояват за нормативни промени, които да гарантират по-справедливо разпределение на европейските субсидии.

В предаването "12+4" по БНР съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев заяви, че България отдавна е излязла от международните пазари на агнешко месо.

"Много трудно можем да говорим за износ. Той е спорадичен и в малки количества. В последните години производството на агнешко месо в България захранва само потреблението в страната". По думите му от години българското селско стопанство работи без цел. Той подчерта, че липсва адекватна държавна политика спрямо сектора.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Отново расистка атака в социалните мрежи срещу звезда на Манчестър Сити

Рахим Стърлинг е бил обиждан на расистка основна в Инстаграм по-малко от 48 часа, след като бойкотът на английския футбол в социалните мрежи приключи. Националът на Англия от Манчестър Сити е станал жертва на псувни след победата над Пари Сен Жермен и класирането на "небесносините" за финала в Шампионската лига. […]