„Булгаргаз“ публикува важна информация

NetNews

От дружеството „Булгаргаз“ изпратиха официално съобщение до медиите, в което разясняват откъде и по какви ценови критерии осигуряват необходимите количества природен газ след спирането на руските доставки за България.

Във връзка с продължаващите спекулации относно доставките на природен газ след едностранното им прекратяване от ООО „Газпром експорт“, „Булгаргаз“ ЕАД информира: След уведомлението на ООО „Газпром експорт“ от 26.04.2022 г., че доставките за „Булгаргаз“ ЕАД се преустановяват, въпреки изпълнените задължения към руския доставчик за м. април 2022 г., считано от 07.00 ч на 27.04.2022 г., „Булгаргаз“ ЕАД предприе незабавни действия по осигуряване на газ за клиентите си по договорите за доставка, се казва в съобщението.

От компанията уточняват, че след спирането на руския газ на 26 април, са отправили писмено искане до търговци на природен газ, осъществяващи дейност на българския и регионални газови пазари, за предоставяне на оферти, които да включват конкретни условия за доставка на количества природен газ до края на м. април и за м.май 2022 г.

Запитвания са изпратени до 12 активни търговци на пазара в България и съседните държави. Част от поканените компании са информирали, че нямат възможност да предоставят предложения. След извършен анализ, са класирани седем оферти от трима доставчици при критерий „най-ниска доставна цена“. За да бъдат осигурени допълнителни количества през април, са реализирани сделки по закупуване на количества и на организирания борсов пазар в страната.

Относно твърденията, че се използват посредници, следва да бъде уточнено, че и в създалата се ситуация, „Булгаргаз“ ЕАД осигурява алтернативните количества природен газ чрез дружества – доставчици, каквото е и ООО „Газпром експорт“. Обичайно производителите са отделни компании от доставчиците, с ясно разграничени дейности – по добив и производство, респ. търговия и доставка. Количествата са осигурени от утвърдени компании, опериращи не само на българския и съседните газови пазари, с доказана добра търговска репутация и широко портфолио, уточнват от „Булгаргаз“.

От компанията съобщават още, че дори България да е приела искането на руската страна за използване на механизъм за заплащане на доставките на природен газ, различен от този уговорен с договора, то цената най-вероятно би търпяла непредвидими промени, предвид липсата на яснота за обменния курс и липсата на възможност на българската страна да осъществява контрол в процеса на превалутиране, заложен в предложението на ООО „Газпром експорт“. Според „Булгаргаз“ предложеният механизъм предполага реални рискове за българската страна от едностранно и неконтролируемо преустановяване на доставките. Новият начин на заплащане е заложен като процес, който включва контрол върху финансовите средства на „Булгаргаз“ ЕАД, предназначени за заплащане на доставките по договора, да бъдат контролирани от финансова институция, свързана с ООО „Газпром експорт“, а не от независима трета страна.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Бракът с 3 мъжки зодии не продължава дълго

Според астролозите мъжете от някои зодиакални знаци не са способни да поддържат дълготрайни брачни отношения дълго време. Дали това се дължи на непостоянството им или просто не са способни да обичат една жена до края на живота си, следните 3 мъжки зодии не са създадени за дълъг брачен живот. Водолей […]