Бургас става център за изследване на Черно море

NetNews

Бургас да стане национален и европейски център на научно-изследователската дейност за проучване на флората и фауната в Черно море е амбицията на Община Бургас и университет „Проф. д-р Асен Златаров“, които реализират съвместен проект за опазване на Бургаския залив от замърсяване. Той е озаглавен „Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигане целите на син растеж“ и беше представен на онлайн пресконференция, съобщиха от местната община.

В нея се включиха председателят на Парламентарната комисия по околната среда и водите Ивелина Василева и проф. Севдалина Турманова от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и председател на Общинския съвет в Бургас.

Подробни изследвания за замърсеността на морската вода ще бъдат извършени в 6 точки в Бургаския залив, където има силно влияние на човешката дейност. Сред тях са крайбрежието на „Сарафово“ и Крайморие, районът на остров Света Анастасия и плажовете в Бургас.

Събраната информация ще бъде обобщена в подробна карта. Данните ще се използват за формулирането на стратегии и дейности, които да ограничат в максимална степен замърсяването на Черно море.

Събирането на информацията ще се извършва и с помощта на специален апарат за подводни дейности. С него ще се заснемат отпадъците както на повърхността на водата, така и на морското дъно.

За ограничаването на замърсяването с пластмаса Община Бургас планира да създаде „син етикет“. Той ще се дава на тези заведения, които спрат използването на такива прибори и съдове за еднократна употреба. Заведенията, които получат „син етикет“, ще бъдат представяни като пример за добри екологични практики по време на конференции, посветени на околната среда и туризма. Като част от мерките за управление на човешкото въздействие върху морската околна среда, Университет "Проф. д-р Асен Златаров" ще разкрие нова дисциплина "Полимерни замърсители в морска среда" към магистърски програми „Екология и опазване на околната среда”, „Екология и екологичен мениджмънт” и „Технология на материалите и материалознание". Създаването на дисциплината е обвързано с анализа и класификацията на полимери в морските води и провеждането на сезонен мониторинг.

Проектът „Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигане целите на син растеж“ се финансира по Програма за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г., ДБФП № BG14MFOP001-6.004-0007-C01/МДР-ИР-01-237/14.12.2020 г., продължителност – 24 месеца.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Рубльов грабна трофея от турнира в Ротердам

Поставеният под номер 4 Андрей Рубльов (Русия) спечели титлата на турнира по тенис в зала от сериите АТP 500 в Ротердам (Нидерландия) с награден фонд 980 хиляди долара. 23-годишният руснак победи на финала унгареца Мартон Фучович със 7:6 (4), 6:4 за 1:53 часа. Първият сет премина без пробиви, но в […]