Бутни Кирил, за да падне Москва…

NetNews

Да изгониш 70 руски дипломати и служители на посолството накуп е не само смел ход, но иска и кураж да го направиш. А такава акция по отношение на Русия у нас не си е позволявал никой.

Но на какво ставаме свидетели.

По време на управлението си премиерът Кирил Петков получи не един и два удара от руската посланичка Елеонора Митрофанова. Отношенията бяха на ръба на добрия тон, а военната агресия на Русия в Украйна, която Москва нарича „военна операция“, а целият свят война, само допълнително натягаха обстановката.

Но какво произтича от този ход на премиера в оставка Кирил Петков.
Изгонването на 70 служители, свързани с руското посолство, е красноречив акт, че страната не се ползва с нашето доверие. Това определено е удар върху руските хибридчици в България. А че такива има, спор няма. Този ход на премиера в оставка със сигурност ще даде отражение върху отношенията между двете страни за десетилетия напред.

В свое интервю пред Факти Илиян Василев – наш посланик в Русия 2000-2006 г., каза, че гоненето на толкова хора, които имат и агентурна мрежа от около 300-400 човека, е сериозен удар предвид задаващите се избори. Респективно, върху влиянието върху вота.

И в цялата тази картина, в този момент, в който се случва всичко това, има една дума, която играе основна роля – премиер в ОСТАВКА.

И така възниква ситуацията: Бутни Кирил, за да падне Москва…

И по точно – ако не беше в оставка, дали премиерът щеше да предприеме този ход.

Повод за това ни дава информацията след закритото заседание на парламента снощи. След него стана ясно, че да бъдат изгонени 70 души – посланици, технически и административен апарат в руското посолството, е било решено още на 9 юни. Това е седмица преди Слави Трифонов да развали коалицията.

Защо решението се обявява сега?
На премиера Петков, реално, сега му е по-удобно. Може да си казва: „Правя го и си тръгвам.“
И е така – най-вероятно си тръгва и отиваме на избори. Президентът утре ще връчи мандата на „Продължаваме промяната“. Ще видим какво ще стане.

Но основната теза на партиите в парламента е да се отива на избори. Така че Петков, реално, няма какво да губи.

Защо не го направи още на 9 юни?
Тогава кабинетът работеше и нещата си вървяха. Сега, когато кабинетът е в оставка, ръцете са доста по-развързани. Дали това е държавническо – едва ли. Дали е добър политически ход – пак е трудно да се каже.

Но знакът към Митрофанова е ясен – България сега не е това, което бе България при други премиери. България е член на ЕС и НАТО, а Митрофанова е пратена в европейска столица, а не някаква друга.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Вячеслав Володин: Бойците от украинския батальон "Азов" ще бъдат съдени

Бойците от украинския батальон „Азов“, чиито ръце са в кръв, ще бъдат съдени, заяви днес председателят на Държавната дума, долната камара на руския парламент, Вячеслав Володин, цитиран от ТАСС. По думите му Русия разменя само тежко ранени бойци от този батальон, но спрямо всеки боец се извършват следствени действия за […]