България насочва поглед към Космоса

NetNews

Според Райчо Райчев от EnduroSat има и друго обяснение. На скалата за технологична готовност – TRL, повечето от проектите, извършени от спечелилите, са на ниво TRL 3. Това на практика значи прототипи, без търговска реализация. Според Райчев това обрича търговете, защото:“Нито един сериозен бизнес не би бил заинтересован от Космос в България в такива условия, защото той не иска да създава бумащина, да пише документи – той иска да създаде максимално бързо конкурентен продукт или услуга и да се бори с този продукт или услуга на пазара. А сегашният формат на програмата е структуриран, изисквайки от екосистемата да създава по-скоро идейни проекти до максимум прототип от ранен стадий, вместо да пренасочи фокуса си от прототип към търговска реализация в рамките на европейската икономика. Това автоматично обезкуражава истински конкурентните компании да участват с много по-голям ентусиазъм в космически програми.“

Подобно мнение има и д-р Мариана Дамова от „Мозайка“ – компания, която обработва сателитна информация за водите. „Моето впечатление от това, че сме в PECS, а не сме пълноправни членки, е, че ни се затварят вратите за много интересни възможности и за развитие на потенциал. Ако бяхме членове в ЕКА, щяхме да можем да влезем в следващото ниво на ускорено развитие, включване в големите инициативи и бъдещи планове на развитите общества по отношение на космическите изследвания“, смята Дамова.

Райчев е категоричен, че и в момента страната ни има абсолютно достатъчния капацитет да е пълноправен член на Европейската космическа агенция (ЕКА).

Дирекция „Икономическа политика“ в Министерството на финансите, която отговаря за партньорството с ЕКА, отговори преди няколко месеца на „Капитал“, че асоциираното членство, което сме прескочили, „предоставя широки възможности за участие в избираемите програми на ЕКА и достъп до тръжните конкурси без ограниченията, характерни досега, но в условията на висока конкуренция“.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Райчо Райчев: Българският бизнес има готовност да навлезе в космическата индустрия

Всичко това и много подобни приложения се правят на база на сателити в орбита. Технологията е напреднала толкова, че с малък рояк от стотина сателита, които са с големина на кутия за обувки, това може да бъде постигнато. Факт е, че нашата компания в момента има изграден собствен капацитет за […]