България никога няма да получи газ от САЩ

NetNews

Германските доставки на газ остават стабилни, като доставките от Русия са прекъснати поради проблеми с транзита през Украйна, които се компенсират от по-високите потоци от Холандия и Норвегия, съобщи Федералната мрежова агенция на Германия.

По-рано операторът на ГТС на Украйна обяви спиране на транзита на газ през станция „Сохрановка край“ Луганск от 11 май. От компанията обясниха това с липсата на контрол върху територията, на която се намира газоразпределителната станция. „Газпром“ от своя страна отбеляза, че аргументите на украинската страна са пресилени и станция „Сохрановка“ може да продължи да работи.

В ефира на радио Sputnik докторът по икономика, професор Никита Кричевски обясни, че доставките от Норвегия и Холандия могат малко да се увеличат, но няма няма да могат да заменят напълно покупките на руски газ. „Това е блъф. Ерата на газа от Северно море отдавна приключи, беше преди 30-40 години. В средата на миналия век това беше много сериозно откритие и газ от тези находища бяха изпомпвани с пълна сила. Ако Северно море (имаме предвид само Норвегия и Холандия) можеше да замести доставките от Русия, то това отдавна щеше да е направено. Това не беше направено поради причината, че капацитетът и безплатни обеми газ както от Северно море, така и от Катар са физически невъзможни. Можете да кажете, че утре ще поставите тръба от Венера или от Марс. И ние, разбира се, ще кимаме с глави, ще цъкаме с език и ще кажем: „Страхотно!““, каза икономистът.

Същото важи и за доставките на газ за Източна Европа, продължи Никита Кричевски. „България наскоро каза: „И американците ни предлагат LNG (втечнен природен газ) по-евтино.“ За какво говорите?! Това никога няма да се случи, освен ако правителството на САЩ не иска да компенсира част от разходите. Във всички останали случаи LNG от Америка ще бъде значително по-скъпа от тръбопроводния газ от Русия“, обясни той.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Зърнопроизводителите не са съгласни с новата тол система

Увеличението на тол таксите от месец юли се прие с негодувание от превозвачите. Според новите правила на тол системата за второкласните пътища попада и земеделската техника. Най-засегнати са зеленчукопроизводителите и зърнопроизводителите. Исканията им са да няма облагане на земеделската техника. От бранша споделят, че не знаят с колко точно ще […]