България през локдауна: По-малко раждания и повече домашно насилие

NetNews

Пандемията и локдаунът са повлияли обезпокоително на две от най-показателни за българската нация статистики. Противно на очакванията затварянето на хората по домовете им през първата половина на 2020 г. е намалило осезаемо раждаемостта, отчетена в края на м.г., но и нещо повече – увеличил се е броят на жени, пострадали от домашно или сексуално насилие. Това показват смесени данни от статистики на НСИ и на СЗО.

През пандемичната 2020 г. в България са се родили с 2452 деца по-малко спрямо 2019 г. Спадът категорично е по-голям от този през периода 2018-2019 и показва, че един от факторите, довели до сегашната ситуация почти със сигурност е локдаунът през март-май 2020 г. Макар по този показател страната ни да е във низходяща крива през последното десетилетие, данните са обезпокоителни, защото предвид завишената смъртност у нас през м.г., това означава, че населението на страната ни спада по-бързо от очакваното. Прогнозите в това отношение са, че до едва 20 години у нас ще живеят не повече от 5.2 млн. човека.

В същото време другият обезпокоителен ръст е в броят на жертвите на домашно насилие, който също се е увеличил заради локдаунът. Предвид факта, че тази мярка бе отречена дори от СЗО преди близо година, от организацията са публикували списък с дейности, които могат да помогнат на заключените у дома си заради пандемията хора да се справят с трудностите от такъв изкуствено наложен лайфстайл. В документа е описано, че основна причина за ръста на домашното насилие е стресът и чувството за това, че човек не е в контрол. Препоръките са за гледане на по-малко телевизия и четене на по-малко новини, подкрепа от близките и поддържане доколкото е възможно на нормалното си ежедневие.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Анди Мъри се завърна на Уимбълдън с победа

Анди Мъри се класира за втория кръг на „Уимбълдън“, след като записа драматична победа с 6:4, 6:3, 5:7, 6:3 над 24-ия в схемата Николоз Басилашвили. 34-годишният шотландец, който за първи път от 2017 г. игра мач на сингъл на „Уимбълдън“ изглежда щеше да спечели мача много по-лесно, след като в […]