България с първа победа след близо година и 10 месеца, подчинихме Литва в световните квалификации

NetNews

България победи Литва с 1:0 в мач от световните квалификации за Мондиал 2022, игран на стадион "Васил Левски" в София. Победния гол за нашите вкара резервата Ивайло Чочев в 82-ата минута. Той се разписа с глава след центриране на Десподов от фаул. С куп пропуски на българите се отличи Кирил Десподов, който не успя да вкара най-чисите положени, създадени от тима на Ясен Петров.

Активното начало на "лъвовете" доведе до хубав пробив отляво на Десподов още във 2-ата минута, но центирането му прехвърли всички играчи в наказателното поле на гостите и до завършващ удар не се стигна. Отново футболистът на Лудогорец се вклини в литовската защита две минути по-късно, но бе спрян с нарушение от Ласицкас.

В 16-ата минута Тодор Неделев задържа умело топката пред наказателното поле, но бе затворен и върна с пета топката към Кристиян Малинов. Той не се посолеба да шутира, но топката мина над вратата на Литва. Три минути след това Новиковас центрира от фаул, българската защита не се ориентира добре и Баравикас можеше да засече топката, но не успя да я достигне. Отлично слизане на Георги Йомов в 21-ата минута по десния фланг не намери добро продължение и вратарят Шеткус улови топката. Пак той тръгна на индивидуален рейд, 120 секунди по-късно, този път през центъра, но с общи усилия литовската защита се справи. В 28-ата минута Атанас Илиев получи отлично подаване в наказателното поле, но нападателят бе в положение на засада. Минута след това Костадинов изведе Йомов на десния фланг и той центрира без забавяне. Ударът на Десподов от въздуха обаче бе много неточен. Най-добрата възможност до момента пред българския тим се откри в 31-ата минута. Атанас Илиев изведе Десподов в наказателното поле, но ударът му бе спасен с великолепен рефлекс от ветерана Шеткус. Кристиян Малинов се размина с много красиво попадение в 39-ата минута, след като атрактивното му отиграване с пета мина покрай вратата.

Второто полувреме започна с опасност пред вратата на Георги Георгиев, при която обаче със страхотна намеса блесна Петко Христов. Защитникът изби с шпагат топката от краката на Казлаускас. "Лъвовете" отговориха с удар на Тодор Неделев в 52-ата минута от фаул, който обаче не затрудни вратаря Шеткус. Отново Казлаускас опита да притесни българския страж, но ударът му не намери целта. В 57-ата минута селекционерът Ясен Петров направи две смени – Димитър Илиев и Ивайло Чочев замениха Георги Костадинов и Тодор Неделев. Капитанската лента премина на ръката на един от най-опитните в състава – Димитър Илиев. Минута по-късно добро взаимодействие между Недялков и Десподов постави на изпитание гостуващата отбрана, но Шаткус с чудесен шпагат изби в корнер. Нов пропуск на Десподов в 74-ата минута остави двете нули на таблото на Националния стадион. Димитър Илиев го изведе с превъзходен пас очи в очи срещу вратаря Шеткус, но опитният вратар на гостите и този път не позволи да бъде преодолян. В следващата минута Антон Недялков предотврати почти сигурен гол в българската врата, след като с невероятен спринт изби топката от краката на откъсналия се Вербицкас. 120 секунди по-късно Петко Христов сложи топката на гърдите на Димитър Илиев, който бързо я свали на тревата, но шутира слабо в ръцете на Шеткус. В 82-ата минута най-сетне България поведе в резулатата. Резервата Ивайло Чочев надскочи всички в наказателното поле след центриране на Десподов от фаул и с глава вкара скъпоценния гол за "лъвовете" – 1:0.

Така България записа първа победа в световните квалификации и успех в официален мач след близо година и 10 месеца. БЪЛГАРИЯ – ЛИТВА 1:0 1:0 Ивайло Чочев (82) БЪЛГАРИЯ: 23 Георги Георгиев, 2 Иван Турицов, 5 Петко Христов, 4 Валентин Антов, 14 Антон Недялков, 7 Георги Костадинов-капитан (57 – 20 Димитър Илиев), 16 Кристиян Малинов, 8 Тодор Неделев (57 – 18 Ивайло Чочев), 17 Георги Йомов (75 – 9 Спас Делев), 11 Кирил Десподов, 19 Атанас Илиев Селекционер Ясен Петров ЛИТВА: 16 Ернестас Шеткус-капитан, 23 Роландас Баравикас, 8 Едгарас Уткус, 6 Бенас Шаткус, 17 Юстас Ласицкас, 14 Викинтас Сливка, 19 Линас Мегелаитис, 9 Донатас Казлаускас (71 – 18 Овидиус Вербицкас), 11 Арвидас Новиковас, 22 Фьодор Черних, 10 Едгарас Дубикас (46 – 7 Елигиюс Янкаускас) Селекционер Томас Разанаускас Съдия Джон Бийтън (Шотландия)

Стадион „Васил Левски”, София

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Вълна от протести срещу мерките свързани с коронавируса

Десетки хиляди се включиха в протестно шествие срещу ограничителните мерки заради пандемията в Амстердам, Нидерландия, предава "Ройтерс". Мотото на демонстрацията е "Заедно за Нидерландия". Демонстрантите развяваха влагове, носеха жълти чадъри и балони с формата на сърца, както и плакати с надписи – "Ваксината срещу Covid е отрова", пише БНР. На […]