България ще бъде домакин на първия международен цирков фестивал

NetNews

По повод 125-годишнината от създаването на българския цирк, донесъл на страната световен успех и слава, тази есен софийският културен афиш предлага бляскаво световно събитие – Първия международен цирков фестивал „Златен кон“, който ще се състои от 28 септември до 1 октомври в Националния дворец на културата. Билетите за фестивала вече са налични в мрежата на eventim. С част от програмата на „Златен кон“ ще се осъществи национално турне в няколко града – Пловдив, Русе и др.

Като отбелязва златните традиции на българския цирк, фестивалът – първият по рода си у нас – отваря нова страница в неговото развитие. Мисията му е да превърне цирковото изкуство във важна част от националната културна политика, която му отрежда подобаваща роля в българското културно пространство.

Първият международен цирков фестивал „Златен кон“ се реализира благодарение на Golden Horse Production, основана от Венета и Лъчезар Стефанови, в съдружие с предприемача Илия Кадинов.

„По своята същност цирковият фестивал е уникално културно събитие, състезание, където си дават среща различни школи, артисти и течения, и трамплин за откриване на нови таланти“, посочва Венета Стефанова, директор на Golden Horse Production – продуцент на събитието. „Златен кон“ има мащабен замисъл и е призван да бъде кулминация на международния културен обмен, както и „барометър“ за постиженията на родното цирково изкуство в световен план. Освен първи в България, това е и единственият международен цирков фестивал на Балканския полуостров“, каза още тя и допълни, че се очаква голям зрителски интерес.

Под светлината на прожекторите в Зала 1 на НДК зрителите на фестивала ще могат да се насладят на изумителното майсторство на циркови артисти от цял свят. „Златен кон“ предвижда две състезателни програми и гала шоу на наградените циркови номера. Членове на международното жури са директори, основатели и съорганизатори на едни от най-големите и известни фестивали в света, като – Международния цирков фестивал Монте Карло, и едни от най- престижните циркове- Цирк Де Солей , цирк Никулин , и т.н. Председател на жури комисията е легендарната треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева – най-успялата треньорка на 20 век и основател на световно известната артистична трупа “Нешанъл Арт”. В програмата е включен и Първият културен форум, посветен на цирковото изкуство, с участието на международни лектори – главния кастинг директор на „Цирк дю Солей“, директорът на Унгарския национален цирк, основателят на Международния цирков фестивал в Жирона, Испания и други, които са част от журито и специалните гости на фестивала.

Циркът в България е създаден през 1897 година от Петър Панайотов. За своята 125-годишна история българският цирк се наложи като един от световните лидери и доминираше в някои от цирковите жанрове като акробатика на дъска, руска люлка, въздушна гимнастика, илюзии и др. Имената на Мистър Сенко, Лазар Добрич, Братя Панови, трупите „Силаги“, „Бойчанови“, „Дукови“, „Балкански“, „Ковачеви“, „Кехайови“ и „Стефани“ са пример за професионално изградени номера, получили признание на многобройните циркови фестивали, гала спектакли и водещи циркове по света.

Жури на „Златен кон“ (състав):

НЕШКА РОБЕВА (България)

Най-успешната треньорка по художествена гимнастика в света

Д-р АЛАН ФРЕРЕ (Монте Карло)

Технически съветник и съосновател на Международния цирков фестивал в Монте Карло

ПАВЕЛ КОТОВ (Канада)

Главен кастинг директор на Cirque du SoleilEntertainment Group

ЖУРИЖАСМИН СТРАГА (Австралия)

Директор и основател на Международния цирков фестивал в Австралия

ПЕТЪР ФЕКЕТЕ (Унгария)

Министър на културата на на Унгария

Д-р ЖЕНИС МАТАБОШ (Испания)

Директор на Международния цирков фестивал «Златният слон» в Жирона, Испания

АНТОНИО ЖИАРОЛА (Италия)

Основател на Международния цирков фестивал за наградите «Салиери» и на Конния театър «Фиера кавали»

МАКСИМ НИКУЛИН (Русия)

Генерален директор и художествен директор на московския цирк «Никулин»

СОСИНА УОГАИЕХУ (Етиопия)

Директор на Цирково училище «Гамо» и главен изпълнителен директор на Ethio CircusEntertainment P.L.

ГИЯ ЕРАДЗИ (Русия)

Художествен ръководител и главен директор на продуцентски център «Кралски цирк» и заслужил артист на Русия

За организаторите: „Стефани Арт“ и Илия Кадинов

Основател на Първия международен цирков фестивал „Златен кон“ у нас и продуцент на събитието е Golden Horse Production, основана от Венета и Лъчезар Стефанови, в съдружие с предприемача Илия Кадинов. С името на семейство Стефанови се свързва „Стефани Арт“, която има изградено име като една от водещите световни артистични агенции. Нейни артисти намират бляскава изява в популярни международни шоу-програми и печелят награди на редица фестивали, включително приза „Златен клоун“ от Монте Карло през 2017 г.

„Стефани Арт“ работи всеотдайно за голямата цел: възстановяване на доброто име на българското цирково изкуство у нас и създаване на условия за развитието му като културен сектор. Дейността на агенцията включва кастинг на артисти, сключване на договори на артисти чрез мрежа от международни партньори, продуциране и менажиране на цялостния творчески и работен процес на цирковия спектакъл. Важна цел на екипа е да създаде професионално цирково училище за млади таланти в България и база за репетиции и подготовка на нови номера.

Венета Стефанова е артистичен директор на „Стефани Арт“ и директор на Golden Horse Production – продуцент на Първия международен цирков фестивал в България. Бивша състезателка по художествена гимнастика, член на българския национален отбор, през 1992 г. се присъединява към трупа „Стефани“ и прави международна кариера.

Лъчезар Стефанов е президент на агенция „Стефани Арт“. След края на кариерата си като състезател по спортна гимнастика създава първата в България частна акробатична трупа на „руска люлка“ – „Стефани“. Връхната точка в развитието ѝ е договор с най-големия цирк на света – Ringling Bros. and Barnum & Bailey в САЩ, където работят съвместно с Венета. Лъчезар е бил член на международни журита на цирковите фестивали в Китай и Виетнам. Като изпълнители трупите „Стефани“ и „Ешимбекови“ Венета и Лъчезар печелят престижни награди на международните циркови фестивали в Китай, Италия и Франция.

Третата важна фигура за каузата на фестивала „Златен кон“ е и Илия Кадинов, който развива с размах успешни проекти в бижутерийния (чрез бранда GOTO), мебелния, хотелския, ветеринарния и развлекателния бизнес. Родом от Велинград, Илия планира откриването на най-големия 5-зведен спа хотел в курортния град – Sante, единствената по рода си ветеринарна клиника и спа хотел за животни и огромен лунапарк с цирк – „Велиленд“. Идеята за „Велиленд“ се превръща в мащабен проект за голям културно-атракционен център и етно селище. В сърцето му ще бъде цирк с най-голямото шапито в България, където представления ще изнасят популярни циркови артисти от цял свят.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Най-талантливият ни волейболист ще пропусне подновяването на Лигата на нациите

Волейболният национален отбор на България замина за Полша без младата си звезда – Александър Николов. Това съобщи лично селекционерът – Николай Желязков. Той признава, че решението му е повлияно от медицинския екип, който е на мнение, че младок като Алекс не бива да се експлоатира във всички мачове, тъй като […]