Адв. Даниел Тунчев: Реформата в съдилищата ще ограничи справедливото, ефективно и реално правораздаване

NetNews

„Модел 4“ не е адекватното решение за реформа в правосъдната система и няма да помогне за балансиране на натовареността на съдилищата. Той ще доведе до ограничаване на правото на правосъдие на гражданите и до липсата на справедливо, ефективно и реално правораздаване по места. Това заяви адв. Даниел Тунчев, който е кандидат за народен представител от „БСП за България“ в 23 МИР.

Моделът предвижда окръжния съд да стане основен първоинстанционен, а в районните съдилища да се гледат по-леки дела. Наред с това се предлага 57 районни съдилища да станат териториални отделения. Вариантът за реформа е разработен в рамките на проект по Оперативна програма „Добро управление“.

„През последните няколко години все по-силно и отчетливо се засяга важната тема за необходимата промяна в правосъдната система. Нагласите в обществото са за острата нужда от обективно и навременно правораздаване. Необходими са реформи за запазване на правовата държава и институционализма. Всичко това може да се случи с балансирана и последователна политика в сферата на правосъдието, а не с предлаганата промяна на съдебната карта“, смята той.

Адв. Тунчев определи реформата като неадекватна и неотговаряща на нуждите на обществото. „Считам, че същата е неприемлива както за професионалните гилдии, така и за обикновените хора“, заяви още юристът.

По думите му с предложените промени се ограничава правото на достъп до правосъдие на гражданите.

Кандидатът за народен представител е категоричен, че е необходима спешна реформа в областта на съдебната власт и правораздаването. „Необходимо е обезпечаване на прозрачност при работата на съдебната власт, като и спазване на принципа на разделение на властите. Това е сложен и продължителен процес, който следва да бъде поставен на дневен ред и на широко обсъждане. Но „Модел 4“ не е адекватното решение за реформа и няма да помогне за балансиране на натовареността на съдилищата“, категоричен е Даниел Тунчев.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Премиерът на Япония спечели вот на недоверие

Японският премиер запази поста след вот на недоверие, съобщи ТАСС. Мнозинството на управляващата коалиция отхвърли искането. Предложението беше внесено от опозиционните групи. Опозицията искаше да продължи дебата за управлението. Правителството обаче не прие предложението за удължаване на парламентарната сесия. При успех на вота, парламентът можеше да бъде разпуснат. Това обяви […]