Александър Иванов: Избори по пощата няма да увеличат доверието в честността на вота

NetNews

Карантинираните ще гласуват на вота на 4 април с подвижни избирателни урни, реши парламентът. Тези, които искат да го направят, трябва да подадат заявление три дни преди деня на изборите.

Предизборните митинги за вота на 4 април ще се провеждат при спазване на противоепидемични мерки.

"Едно предизборно мероприятие няма как да бъде ограничено до бройка, която да спазва норми", коментира депутатът от ГЕРБ Александър Иванов в "Денят ON AIR" на телевизия Bulgaria ON AIR.

По думите му се очаква здравните власти да обяснят как безопасно да се отива при гласуващите, които ще са поставени под карантина.

"Доверяваме се изцяло на здравните експерти, които да кажат как това да стане, ние политиците може да не вземем най-правилното решение. Най-важно е гарантирането на здравето на хората и високата избирателна активност", заяви Иванов.

Той посочи, че обстановката е безпрецедентна и това е причина приетите промени да са в Закона за извънредното положение, а не в Изборния кодекс.

Депутатът от ГЕРБ заяви, че е много важно да държавата да осигури възможност за гласуване и на българите в чужбина.

"При нормални обстоятелства не е бил спиран нито един български гражданин да гласува. Сега говорим за отделни държави, на които българското законодателство не може да вмени, че българският гражданин трябва да гласува, когато има пълен локдаун", обясни той.

Иванов изтъкна, че президентът е лишил от възможност гражданите, именно насрочвайки датата на изборите, която съвпада с католическия Великден.

"Не подкрепям докрай провеждането на избори по пощата. Всички следяхме как се разви процесът в Америка. Там остана съмнение, горчив вкус в устата на половината гласоподаватели. Опитвайки се да го пренесем в българското законодателство, не мисля, че ще увеличим доверието в изборите в България", обясни депутатът от ГЕРБ.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Филип Попов: Поредната недомислица на ГЕРБ

До 4 април ще имаме карантинирани заради Ковид-19 и други болести, но ако хората са карантинирани на 2 април, на практика няма да могат да гласуват. Поредната недомислица на ГЕРБ. Това посочи за "Денят ON AIR" на телевизия Bulgaria ON AIR депутатът от БСП Филип Попов. По думите му, залагайки […]