Анализ ще реши кога „зелените коридори“ отново ще работят с РНК ваксини

NetNews

Директорите на РЗИ-тата трябва да подадат каква е необходимостта от ваксини, да се направи анализ и ваксинационният щаб да вземе решение кога отново „зелените коридор“ ще работят с РНК ваксини след 9 май.

„Зелените коридор“ ще продължат да функционират по начина, по който са организирани до момента до 9 май. От 10 май нататък трябва да се направи анализ на бройките, необходими ваксини, за фазите по личните лекари и тези, които имат основание да ги получат“, обясни здравният министър в оставка Костадин Ангелов след пристигането на още дози от ваксината на „Пфайзер“ тази сутрин.

По думите му има достатъчно количества, които да обезпечат ваксинирането по фазите, съобщи бТВ.

„Забелязва се огромен интерес в големите населени места. В по-малките градове интересът е по-малък“, уточни Костадин Ангелов.

Според него е важно всички лични лекари, които желаят да поставят ваксини, да бъдат снабдени с достатъчно количество.

„Има около 4500 лични лекари. Ако всеки от тях прави на ден по 10 ваксинации, това прави 45 000 ваксинирани души“, направи сметка здравният министър в оставка.

По отношение на ваксината на „АстраЗенека“ той заяви, че ЕК стартира процедура за претенции пред съда на щети, които са нанесени от компанията.

„Очевидно е, че става дума за нещо, което е извън медицинските компетентности. Водят се информационни кампании срещу тази ваксина. Отново ще кажа на хората, които са си поставили „АстраЗенека“ – няма риск за тяхното здраве. Тези, които нямат оплакване от първата доза, спокойно могат да си поставят и втората“, каза той.

От ваксината на „АстраЗенека“ България има достатъчни количества, тъй като търсенето е минимално. Максимум 15% от ваксинираните лица на ден са си поставили този препарат.

„Имам опасения, че в страната ще останат количества от нея. Поели сме ангажимент тогава, когато ваксинираме всички български граждани, да предоставим достатъчно количество ваксини на страните от Западните Балкани и източното партньорство“, поясни Ангелов.

По думите му болничната ни система ще се съвзема много дълго време след коронавируса, защото за да функционира една система, най-важни са хората – всички, работещи в системата.

„Те в момента са много уморени. Въпреки всичко колегите се справят. България не усети как мина третата вълна. Ние си знаехме какво се случваше, виждахме нещата, които вие, за щастие, не успяхте да видите. Нашите медици се справиха, за което огромна благодарност към тях“, каза Костадин Ангелов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ИБ на БСП заседава извънредно

Изпълнителното бюро на БСП се събира днес на извънредно заседание, за да реши кои да са членовете на ЦИК, предложени от партията на консултациите на политическите партии, свикани от президента Румен Радев утре, съобщи пресцентърът на БСП. Членовете на Изпълнителното бюро ще се запознаят с критериите, на които трябва да […]