Ангелов: ИТН обърнаха палачинката

NetNews

"В политиката е много важно да си последователен. "Има такъв народ" обаче показва една непоследователна позиция. На предишните избори казаха, че няма да се коалират и да преговарят с партии на статуквото, каквито са БСП и ДПС, а днес вече обърнаха палачинката". Това заяви пред бТВ бившият здравен министър и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Костадин Ангелов.

Така той коментира думите на председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, който вчера заяви след консултациите за съставяне на кабинет при държавния глава Румен Радев: "По основните приоритети, които ние имаме, и които президентът смята за важни, нямаме разминавания с другите партии. Говоря за "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме!", до голяма степен БСП и, колкото и да е странно, по някои неща и ДПС".

"Опасното от един такъв тип "плаващи" мнозинства е, че хората не знаят кой носи отговорността в политиката за действията и решенията, които ще се вземат. Те ще се вземат задкулисно, за да бъде осигурено едно такова плаващо мнозинство при подкрепа на правителството", каза още той.

Ангелов, който сега е депутат от ГЕРБ, подкрепи позицията на своята партия, която определи държавния глава Румен Радев като "разделител на нацията".

"За първи път имаме президент, който остава последователен, включително и в разделението си на нацията. Ние считаме, че той не представлява българската нация, той е пример за разединение и именно заради това не отидохме на консултациите и тепърва, за съжаление, ще плащаме високата цена на изкопаните от Радев окопи", обясни той.

Ако преговорите на ИТН с останалите парламентарно представени партии се увенчаят с успех, ГЕРБ ще реши непосредствено преди гласуването на новия кабинет в парламента дали ще присъства в залата, или ще остане извън нея.

Бившият здравен министър коментира и казуса "Пирогов", като заяви, че той не е застанал на страната на болницата, а на истината, като действията на проф. д-р Стойчо Кацаров са показали каква е неговата ценностна система.

Той разкритикува и извършените в последно време проверки от страна на НЗОК, посочвайки, че за първи път касата си позволява да разпространи резултатите от проверка, за да мотивира решения на министъра на здравеопазването. Костадин Ангелов още веднъж определи ваксинационната кампания у нас като "провалена".

"Основните причини са, че в първото си изявление министърът на здравеопазването каза, че има съмнение в качеството на ваксините. Той спря зелените коридори за 24 часа, осъзна каква грешка е направил, и след това ги пусна. Това обаче са непоследователни действия, които разклащат доверието на хората във ваксинационния процес", каза той.

Ексминистърът изрази и опасенията си, че България не е готова за следваща вълна на COVID-19.

"В един план, който беше представен от министъра, се вижда, че ние сме оставили достатъчно количество лични предпазни средства за следващите два месеца, но какво се случва, ако вълната започне през месец август, кои са болниците, в които ще се лекуват хората, как ще започне настаняването? Има една неяснота у хората и никой не знае какво се случва", завърши той.

"Този парламент е с ниска легитимност, поради ниската активност на изборите", коментира пък бившият външен министър на ГЕРБ Екатерина Захариева.

Тя призова служебния вътрешен министър Бойко Рашков да каже има ли започнати производства за купуване на гласове и ако да – срещу кои хора, тъй като през цялото време се е внушавало, че това е срещу ГЕРБ, за да се изплашат хората.

По думите ѝ има задкулисна договорка с участието на ДПС, а по-късно са поканени и БСП.

"Съдебната реформа трябва да се води професионално, без емоции. Ако си мислим, че утре ще заменим едни хора, тези във ВСС или главния прокурор, с други, и всичко ще бъде прекрасно и чудесно, това няма да се случи", каза още Захариева.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Рецепта за вечеря: Ароматна зеленчукова яхния с гъби

Необходими продукти: гъби – 500 г тиквички – 4 бр. моркови – 5 бр. лук – 3 бр. зелен фасул – 500 г магданоз – 1/2 връзка риган – 1 с.л. градински чай – 1 с.л. вино – 1 ч.ч. червен пипер – 3 с.л. сол олио Начин на приготвяне: […]