Анна Славова: Детското здравеопазване е ключов приоритет за БСП

NetNews

Пандемията от COVID-19 задълбочи още повече социалните и здравни неравенства в България. 1/3 от децата у нас живеят в риск от бедност. Затова един от ключовите приоритети и на БСП са социалните и здравни аспекти в сферата на детското здравеопазване. Това каза народният представител от „БСП за България“ в 44-то Народно събрание и член на Комисията по здравеопазване Анна Славова, която е кандидат от 25 МИР, по време на дискусия на тема „Сектор „Здравеопазване“ в предизборната платформа на БСП“.

Събитието е по инициатива на БСП – София, а модератор бе проф. Невена Цачева. В дискусията взеха участие и кандидатите за народни представители от „БСП за България“ проф. д-р Жени Стайкова, доц. д-р Стефан Найденов, д-р Венцислава Каменова – Костадинова и д-р Александър Кобаков.

„В нашата предизборна платформа сме записали, че искаме въвеждане на безплатни лекарства за децата до 14 г. С една такава мярка се обръщаме към най-уязвимата и беззащитна група в обществото – децата“, обясни още Славова.

Тя допълни, че от левицата предлагат да облекчат както родителите, така и възрастните хора, като се намали ставката на ДДС за лекарства.

„За съжаление това, което наблюдавах като народен представител, е, че при приемането на държавните бюджети, детското и майчинското здравеопазване оставаше само на думи в разказвателната част на бюджета. В числата ги нямаше“, заяви Славова.

Тя бе категорична, че ще продължи да се бори и за изграждането на детска болница. „Надявам се, че децата ще станат приоритет на следващото управление“, заяви Славова.

„БСП е с грижа за хората, за деца, за техните интереси, поставени на първо място“, каза народният представител.

„Пандемията от КОВИД-19 ни показа силната липсата на кадри – като от лекари, така и от специалисти по здравни грижи. Видяхме и колко неравномерно се финансират лечебните заведения“, каза от своя страна проф. д-р Жени Стайкова.

По думите ѝ трябва много сериозна политика за профилактика на болести и по-висока здравна култура. „Защото информираният човек, който знае как да се храни, как да живее, е здрав“, заяви тя.

„Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смърт и инвалидизация в световен мащаб. Почти 50% от всички смъртни случаи са в резултат от сърдечни заболявания. Според доклад на СЗО през следващите 30 г. ни очаква пандемия от сърдечно-съдови заболявания. У нас 68% от всички смъртни случаи се дължат на сърдечно-съдови заболявания“, отчете кардиологът доц. д-р Стефан Найденов.

Това, което той ще предложи, ако бъде избран за депутат, е да се наблегне на първичната масова профилактика.

„Едно от нещата, които смятам, че трябва да се променят, е болниците да престанат да бъдат търговски дружества. Другото е създаването и развиването на електронното здравно досие“, заяви ендокринологът д-р Венцислава Каменова – Костадинова.

Тя сподели, че има идея за развитие на центрове за обучение на диабетици в големите областни градове. „Обучението е един от основните стълбове на лечението“, каза тя.

„Ще работя за това да има различни профилактични програми. Моето лично желание е да има програма за профилактика и ранното диагностициране на рака на маточната шийка, който е абсолютно лечим“, обясни акушер-гинекологът д-р Александър Кобаков. Той добави, че ще работи и за увеличаване на средствата за женските консултации.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Знакови лица в туризма за Валери Симеонов: Не познаваме друг такъв политик

„30 години съм в сферата на туризма – такъв политик като Валери Симеонов, който да изпълни това, което е обещал преди 4 години – не познавам“. Това заяви едно от знаковите лица на туристическия бранш Благой Рагин по време на среща на ръководството на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация с […]