Бивш министър: Колкото и да е силно едно задкулисие, то би повлияло около 10% върху изборите

NetNews

„Излишно се фокусираме върху датата на изборите. Трябва да се фокусираме върху организацията и провеждането на вота“. Това каза пред БНР Цветлин Йовчев, експерт по сигурност, бивш вицепремиер и министър на вътрешните работи.

По думите му освен здравните рискове предизвикателство ще бъде провеждането на изборите по начин, който ще гарантира честност:

„Държавата трябва да вземе мерки, които да разсеят съмненията. Но времето напредва. Добро предложение е осигуряването на видеонаблюдение в реално време на секциите, когато се отварят урните и се извършва обработка на протоколите. Добра идея е машинното броене на хартиените бюлетини. Колкото повече се отдалечим от субективния фактор при провеждането на изборите и прочитането на резултатите, толкова повече гаранции ще имаме за честното им провеждане… Трябва да се помисли за осъвременяване на избирателните списъци. Да се създадат мерки, които да блокират купуването на гласове… Избори в два дни ще засилят съмненията за манипулация“.

В предаването „12+3“ Йовчев допълни:

„Вероятно ще се стигне до съставяне на коалиционно правителство, което включва различни по идеология субекти. Това ще доведе до много трудно управление, независимо кой ще е мандатоносител. Всякаква форма на експертни правителства не се ползва с политическа подкрепа и възможността да се извършат реформи е малка… Възможната конфигурация няма да даде дългосрочна стабилност на страната. Управлението ще бъде заложник на това да се крепи парламентарното мнозинство“.

Според Цветлин Йовчев, ако цикълът на политическа нестабилност продължи, това ще се отрази зле на страната.

„Колкото и да е силно едно задкулисие, то би повлияло около 10% върху изборите, но ако хората повярват в една алтернатива, те ще я последват“.

Експертът подчерта, че „отминаха времената, в които можем да се въртим и хем да сме със САЩ, хем да не нарушаваме интересите на Русия в региона“:

„Нашият път е ясен, ние сме член НАТО. Трябва да сме твърдо на позицията като партньори на Европейския съюз и на НАТО… В момента имаме една слаба Америка, турбуленциите в Щатите водят до нестабилност в целия свят. За страни като нашата това е рисково, защото слабата Америка води до преразпределение на геополитическото влияние в дадени гранични области, а ние сме точно такава област. Това може да създаде нестабилност в Балканския регион и да създаде рискове за националната сигурност на България“.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

На 14 януари 1878 г. е опожарена една от най-старите църкви в Ямбол - „Св. Георги”.

Православният храм е една от многото сгради, погълнати от пламъците при бягството на турските войски от града. При изтеглянето на редовните части на 12 – 13 януари Керим паша заповядал да се запалят оцелелите къщи в горящия град. В резултат почти всички български и еврейски къщи са съборени. Запазени са само […]