Бизнес и синдикати: Дизайнът на мярката 60/40 да се промени

NetNews

Дизайнът на мярката 60/40 трябва да се промени. Около това мнение се обединиха представители на бизнеса и синдикати в "Денят започва".

"Абсолютно сигурно е, че дизайнът трябва да се промени и това сме го говорили в рамките на една година. Ние сме направили изчисления и съм съгласен, че трябва да се направят корекции. Когато ни поканят, ще сложим предложенията на масата", каза президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Според него има законова възможност това да се случи.

Проблемът не е толкова, че няма пари, а механизмът на бюджета на тяхното използване. Предприятията трябва да бъдат подкрепяни по различен принцип. Пенсионерите също, коментира още Манолов.

Според Иван Нейков в такава криза и работодателите, и работниците са в една лодка. Големият проблем е във философията на мерките досега, а те бяха в един калъп да вкараме всички. Проблемите не са еднакви. Сега трябва да се стигне до всеки бранш, а това иска повече усилия, разнообразяване на мерките, каза още Нейков, председател на Балканския институт по труда и социална политика.

Средствата за мерките в подкрепа на бизнеса са разчетени до 31 май, поради което работодателите настояват те да бъдат продължени до края на юни, с опция за допълнителни още 3 месеца, коментира още председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов се обяви за диференцирана подкрепа спрямо доходите и различен механизъм за подпомагане на работната сила и бизнеса.

"Водим разговори. Ние не приемаме само този вид подкрепа – кредит, от тук насетне. Ние смятаме, че още няколко месеца трябва да има подкрепа или за фиксираните разходи на компаниите, но по -скоро подкрепа за отсъстващия доход на работещите. Защото те имат ограничения в капацитета, раз и второ – няма достатъчно търсене", обясни Велев.

"Работещите и предприятията като такива следва да се подпомагат по различен механизъм, че средствата, които са за работниците трябва да се превеждат директно по техните сметки, а фиксираните разходи, за които спомена г-н Велев те трябва по някакъв друг ред да бъдат подкрепяни. Не може всички доходи да се подкрепят по един и същи начин. Логично е по-ниски доходи да се подкрепят с по-висок процент. По-високите, с по-нисък, защото става въпрос за съвсем други неща", каза Димитър Манолов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Вдигането на локдауна на 21 юни във Великобритания е под сериозен въпрос

Плановете за пълно вдигане на локдауна на 21 юни в Англия са под въпрос, след като случаите на заразявания с индийския вариант на вируса се удвоиха за седмица, смята професор Дани Алтман от лондонския Имперски колеж. Професор Алтман заяви тази сутрин за "Скай нюз", че последната фаза за излизане от […]