Биолозите ни с най-голям успех от 1989 г. насам

NetNews

IBO Challenge 2021 бе наименованието, под което се проведе за втора поредна година виртуалният формат на Международната олимпиада по биология (International Biology Olympiad). Виртуален домакин на състезанието от 18 до 23 юли 2021 г. беше град Лисабон, Португалия. Самите състезателни дни бяха 19 и 21 юли – съответно практически и теоретичен турове. Българските участници се състезаваха в Центъра за подготовка на олимпийци на МОН в София.

Ето какво съобщават от СООПН:

В началото на състезанието през 90-те, участват 6 държави, докато към днешна дата ежегодно има представители от над 75 държави от цял свят. България е една от шестте страни основателки на олимпиадата през 1989 г. и участва още на първата Международна олимпиада по биология в Чехословакия през 1990 г.

И тази година от наша страна имахме четирима делегати, които да представляват България на най-голямото състезание по биология за ученици. Поредните успехи не закъсняха – българският отбор грабна 2 златни, 1 сребърен и 1 бронзов!

Отборът бе в следния състав, като всеки участник спечели по медал:

Борислав Валентинов Стоянов, 11 клас, 125 СУ София – златен медал

Петър Стоилов Жотев, 10 клас, СМГ – златен медал

Виктор Димитров Гилин , 12 клас, НПМГ – сребърен медал

Любослав Иванов Стефанов, 11 клас, ПЧМГ – бронзов медал

Ръководители на отбора са доц. Албена Йорданова (Медицински факултет, СУ), д-р Радослав Александров (БАН, Институт по молекулярна биология), а допълнителен член на журито е доц. Снежана Томова – Гогова (Биологически факултет, СУ).

Сред тазгодишните национали, “стаж” на МОБ има зрелостникът Виктор Гилин, който през 2020 г. взе бронзово отличие от миналогодишната онлайн олимпиада.

Международната олимпиада по биология е най-престижното състезание по биология за ученици от цял свят. Към 2021 г. българските участници на Международната олимпиада по биология са донесли на страната ни общо 71 медала: 7 златни, 14 сребърни, 50 бронзови медала и 8 почетни грамоти.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Млада фолк певица скастри българите (ВИДЕО)

Младата и амбициозна певица от каталога на "Пайнер" Тина реши да удари рамо на родния туризъм и за лятната си почивка избра Несебър. Красавицата, която дебютира в музикалния бизнес с хита "Шамар", добре осъзнава затрудненото положение на туризма у нас и тази година твърдо е решила да отмаря край родното […]