Богдан Кирилов: Може да изхвърлим 20 000 ваксини „АстраЗенека“

NetNews

20 000 дози ваксини на "АстраЗенека", които са с изтичащ срок на годност в края на юли, може да бъдат унищожени. Това заяви пред bTV директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Той посочи, че досега са били доставени близо 4,8 млн. дози от четирите ваксини, разрешени за употреба и са били създадени редица възможности за ваксинация. Наблюдавал се обаче намален интерес от страна на населението, поради което се губят дози от многодозовите флакони.

Кирилов поясни, че до момента няма големи загуби на дози от препаратите и напомни, че правителството е решило да се дарят 172 500 дози на Бутан.

По думи на шефа на ИАЛ се водят преговори също със Северна Македония, Босна и Херцеговина и Молдова, за да се предоставят ваксини.

Важното е в следващите месеци за всички количества, които са в повече в ЕС, да се намери механизъм за дарение и препродажба, заяви той.

Кирилов призна, че сме на последно място в Европейския съюз по поставени ваксини, а причината е липсата на интерес от страна на населението. Водят се разговори с Европейската комисия за регулиране на доставките през следващите месеци в зависимост от интереса към ваксинацията у нас.

Запитан дали ще има нужда от трета доза ваксина, той обясни, че се провеждат редица изпитвания, като първите резултати се очакват в средата на август.

Наблюдава се тенденция да спада защитният ефект на ваксината след 6 месеца, но това не означава, че е недостатъчен, посочи той.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Гъст дим от бушуващи горски пожари покри руския град Якутск

Гъст дим от бушуващи горски пожари покри руския град Якутск и още 50 селища в Сибир, предаде Асошиейтед прес. В района има 187 активни пожара, погълнали обща площ от 100 000 хектара през последните 24 часа, предаде БТА. "Ситуацията с горските пожари в нашата република е много тежка. Преживяваме най-сухото […]