Богдан Кирилов: Още тече дискусия дали хората над 55 да се ваксинират с AstraZeneca

NetNews

"Все още в целия Европейски съюз има дискусии относно използването на ваксината на Oxford University/AstraZeneca при хора над 55-годишна възраст".

Това заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг. фар. Богдан Кирилов при посрещането на близо 30-те хиляди дози от ваксината на летище София.

„В постоянна връзка сме с останалите колеги. През следващата седмица ще има по-ясни указания, тъй като анализираме информацията не само от ЕС, но и от Великобритания, където ваксинирането с нея стартира по-рано. Комитетът по ваксинация и имунизации на Великобритания препоръчва ваксината и за лица над 65 г. В следващите дни ще има указания и от наша страна, тъй като искаме да имаме картина от всички държави, където тя се прилага.“

Интервалът между поставянето на двете дози при ваксината на Oxford University/AstraZeneca е между 4 и 12 седмици. Заради това от ваксинационния щаб обмислят полученото количество да бъде използвано само като първа доза. Окончателното решение ще бъде взето следващата седмица на заседание на щаба.

До края на февруари страната ни очаква още четири доставки от ваксината на Oxford University/AstraZeneca. В понеделник в България ще бъдат доставени 17 550 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. В средата на седмицата ще получим и 6 хил. дози от ваксината на Moderna, предадоха от Министерството на здравеопазването.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

БСП подреди листите си в София

Столичните социалисти подредиха листите за кандидат-депутати на конференцията си, предаде Епицентър.бг. В 23-и многомандатен избирателен район (МИР) веднага след определения от Националния съмет за водач Христо Проданов се подреждат Благовест Кирилов, Орлин Ваташки (председател на червената структура в район Витоша), Йордан Политов и Теодора Овчарова. Ваташки обаче ще бъде четвърти […]