Борисов и още четирима премиери искат спешна дискусия в ЕС за ваксините

NetNews

За дискусия на европейско ниво относно доставките на ваксини срещу COVID-19 в държавите членки призоваха министър-председателят Бойко Борисов, австрийският канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия – Андрей Бабиш, на Латвия – Артурс Кришянис Каринш и на Словения – Янез Янша. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Петимата лидери изпратиха писмо до председателя на Европейския съвет (ЕС) Шарл Мишел и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в което изтъкват значението на европейската солидарност, която гарантира, че всички държави-членки, големи или малки, имат равен достъп до ограничения ресурс, какъвто понастоящем представляват ваксините срещу COVID-19.

В писмото се припомнят заключенията, направени след видеоконференцията на членовете на Европейския съвет на 21 януари, в които се посочва, че ваксините следва да се доставят едновременно и трябва да се разпределят пропорционално на база на населението на страните членки.

Ако тази пропорционалност не се спазва, до лятото това би довело до огромни различия между държавите-членки, като някои биха могли да достигнат до колективен имунитет за няколко седмици, докато други биха изостанали значително, се изтъква в писмото.

Според премиера Бойко Борисов и другите четирима европейски лидери, подписали писмото, трябва да се гарантира, че всички държави-членки на ЕС при еднакви условия ще могат да достигнат общите ваксинационни цели, определени от Европейската комисия (ЕК) за второто тримесечие на настоящата година.

В писмото се отбелязва още, че ваксинацията е повратен момент в борбата срещу COVID-19. Министър-председателят Бойко Борисов, австрийският канцлер и премиерите на Чехия, Латвия и Словения изразяват благодарност към председателя на Европейската комисия и към председателя на Европейския съвет за неуморните им усилия да гарантират, подобрят и ускорят доставката на ваксини за всички европейски граждани при трудни обстоятелства и в рекордни кратки срокове.

БЛИЦ припомня, че в петък австрийският канцлер Себастиан Курц обвини някои държави от ЕС, без да ги назовава, че задкулисно са договаряли получаването на повече ваксини, отколкото би им се падало според числеността на населението и това е довело до несправедливо разпределение на ваксините между държавите от блока.

Малко след това българският премиер Бойко Борисов проведе разговор с него.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Зе Гомеш: Феновете на Черно море ми пишат, нямам търпение да ме подкрепят от трибуните

Зе Гомеш стана собственост на Черно море срещу договор за една+една година. От португалския нападател всички симпатизанти на „моряците“ очакват голове и да вдигне отборната класа в атака. В ексклузивно интервю за „Петел“ Зе Гомеш разказва как е проходил във фубола, какво иска да постигне на „Тича“ и как се […]