Бургас отбелязва 143 г. от Освобождението си от турско робство

NetNews

С тържествени ритуали и изложба Бургас ще отбележи 143 години от Освобождението си. На 6 февруари 1878 година градът е освободен от конния отряд на полковник Лермонтов, припомня БНР.

Честването ще започне с ритуал по издигане на националния флаг и флаговете на ЕС и община Бургас на площад „Атанас Сиреков“. Това съобщи ръководителят на отдел „Култура“ Петър Парушев.

„Бургаското православно духовенство ще отслужи един благодарствен молебен за благоденствието на Бургас, също така и за свободата. На три места ще се поднесат венци и цветя. Едното място е паметната плоча на полковник Лермонтов, паметника на руския лазарет, който е в Приморски парк и основното полагане на венци и цветя и основният военен ритуал ще бъде на Паметника на руските освободители“.

По повод годишнината в Регионалният исторически музей е представена изложбата „Пътят към свободата“. Тя разказва чрез фотодокументални табла, с текстове, документи и снимки и гравюри за освобождението на България, Бургас и региона.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Синоптик посочи кога се завръща зимата

Достигането на стойности около 20 градуса не е прецедент за февруари, но по-дългото им задържане вече е нещо по-необичайно. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия синоптикът Анастасия Стойчева. Тя посочи, че през първото десетдневие на месеца времето ще се задържи топло и приятно, което ни напомня, че пролетта […]