България е на последно място по усвояване на помощите от ЕС за коронавирусната криза

NetNews

България е на последно място по усвояване на средства от инструмента SURЕ на Европейския съюз за подкрепа на заетостта в условията на пандемията. Това отчетоха от КНСБ в своя справка, публикувана днес.

За подкрепа на работниците България е усвоила само 500 млн. евро. За сравнение Румъния е успяла да постигне 8 пъти повече – 4 млрд. евро. По линия на инструмента се предоставя финансова помощ под формата на заеми. Според КНСБ фискалната ангажираност към проблемите на работещите в условията на икономическа криза може да бъде далеч по-голяма. Конфедерацията още от миналата година настоява за по-активна политика, тъй като до момента, макар и правилна в много направления, бе доста консервативна на фона на икономическата политика на останалите страни-членки на ЕС.

Ето какво още коментират от КНСБ:

За нас това е необяснимо, защото страната ни няма проблем с държавния дълг или с хронични дефицити, какъвто имат мнозинството от тези държави, които са изразходвали няколко пъти повече средства като дял от БВП за преодоляване на последиците от кризата. Нещо повече – средствата от SURE не се вписват като дефицит в салдото по държавния бюджет.

Освен последна по усвояване на средства от SURE България е изразходила до момента и най-малко пари за подкрепа на бизнеса и домакинствата като дял от БВП – 6,7% от БВП при средноевропейски стойности от 14,3%.

Това са пропуснати ползи, за да подпомогнем работещите и техните доходи в момент, в който най-силно се нуждаят. Преди няколко дни излезе и поредната статистика на Евростат за неравенствата, която отново постави България на първо място по най-много неравенства в целия ЕС.

Фискалната политика има потенциал да редуцира тези неравенства, ако се възползваме от всички средства на финансиране, които потенциално можем да получим от ЕС.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Пореден проект за патронажна грижа в община Болярово

Патронажната грижа за нуждаещи се лица от територията на община Болярово ще продължи поне още година. Това стана ясно, след като бе одобрено финансирането по поредния социален проект на общината. 392 хиляди лева е безвъзмездната помощ, която ще бъде получена от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за реализирането на […]