България ще получи допълнителни дози ваксина срещу COVID-19

NetNews

България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия ще получат общо 2 854 654 допълнителни дози ваксина в знак на съпричастност. Това решение е било постигнато днес на заседание на посланиците към ЕС в Брюксел, съобщи португалското председателство на Съвета на ЕС.

Посоченото количество ще бъде поделено между петте страни според броя на населението. Общо 19 от останалите страни в ЕС ще си разпределят по същото правило 6,66 милиона дози.

България ще получи 1 151 000 ваксини на Pfizer/BioNTech от общо 10 милиона „ваксини на солидарността”, съобщиха за „Хоризонт” от португалското председателство. Дипломатически източници на медията от София са потвърдили за над 1 милион дози.

Допълнителните дози са осигурени от "Пфайзер" и първоначално се предвиждаше да бъдат доставени в ЕС към края на годината.

Производителят осигури общо 10 милиона допълнителни дози. След разпределението, договорено днес, Австрия, Чехия и Словения ще получат дози според броя на населението от цялото допълнително количество от 10 милиона.

Днешното решение е еднократно, отбелязва председателството.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Русия недоволна от Северна Македония и Черна гора

Това, че Северна Македония и Черна гора се присъединиха към европейските действия спрямо Русия подкопава доверието. Това обяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от РИА Новости. Дипломатът смята, че това не допринася за двустранните отношения с Русия. Според нея подобен подход не е подходящ. Тя разкритикува солидарността, […]