ВАС остави без разглеждане жалбата на партията на Божков срещу включването ѝ в списъка „Магнитски“

NetNews

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на политическата партия на Васил Божков "Гражданска платформа Българско лято" против Решение номер 441 на Министерския съвет от 4 юни 2021 г. за предприемане на действия във връзка с наложените от Съединените американски щати санкции на български лица, съобщават от ВАС.

Прекратява се и производството по административно дело номер 6251 от 2021 г. по описа на Върховен административен съд.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред петчленен състав на ВАС.

Върховните магистрати приемат, че оспореното решение на Министерския съвет само по себе си по никакъв начин не засяга възможността на политическа партия "Гражданска платформа Българско лято" да участва в насрочените за 11 юли избори за народни представители.

Правото им на участие е обезпечено с регистрацията им с Решение номер 131-НС от 26 май 2021 г. на ЦИК и с изтичане на преклузивните срокове за заличаване на регистрацията им преди тези избори. В хипотезите на чл. 137, ал. 1 от Изборния кодекс само съответната партия може да поиска заличаването на регистрацията ѝ за участие в изборите и то не по-късно от 32 дни преди изборния ден (който срок вече е изтекъл), а не служебно от ЦИК, пише в съобщението.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Незаменимите ползи от ореховите листа

Орехът е дърво, популярно със своите лечебни качества в целия свят, което дължи славата си на факта, че различни негови части могат да бъдат използвани за лечение на различни здравословни проблеми. Със сивкавата кора, дългите зелени листа вкусните ядки, това дърво може да израсте до 25 метра на височина. Употребата […]