Вили Лилков: Терминът „бивши хора“ идва от Съветския съюз

NetNews

"Терминът "бивши хора", използван от Бойко Рашков, идва от Съветския съюз. Това са всички хора, които трябва да бъдат изметени от властта след революцията, това са капиталисти, дворяни и всички противници на комунизма, това се прехвърля и в България".

Това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS Вили Лилков, съавтор на книгата, която разбулва тайните на репресиите след 1944 година.

Той допълни, че такива хора са били преследвани и следени и в България, като това е продължавало и след 1989 година. ДС квалифицира тези хора като класов враг и възможност заплаха за властта.

Вили Лилков информира, че хиляди хора са били и погубени от властта, а след като вражеският контингент е поставен под контрол, започват преследвания, изселвания, тормоз, погубване на цели фамилии.

След всичко това в досиетата на ДС има поколение на "бивши хора", наследници на преследваните, които биват подложени на подслушване, ограничения.

Лилков сподели, че не е почувствал тези действия на ДС, а е разбрал всичко, след като е прочел досието си.

Според него Бойко Рашков трябва да се извини за термина "бивши хора", който е употребил, а за него липсата на закон за лустрацията води до това такъв език да е възможен, както и липсата на усещане, че комунистическият режим е вършил сериозни престъпления.

Вили Лилков разказа и за съдбата на съратниците на Димитър Пешев след 1944 г., които са търпели преследвания, изселвания, отнемане на имоти, побои – това е съдбата на 43 души, спомогнали за спасяването на българските евреи.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бербатов с тайна среща за атаката на президентския пост в БФС

Един от кандидатите за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов се е срещнал с друг от натискащите се за поста – Христо Порточанов, съобщава БЛИЦ. Двамата са се срещнали в центъра на София. Бербатов и Порточанов са обсъждали вариантите за предстоящия конгрес, който по всичко личи ще бъде февруари […]