Водата в Добрич и Албена е негодна за пиене

NetNews

Водата в Добрич и курортен комплекс Албена е негодна за пиене, съобщават от местната Регионална здравна инспекция, цитирани от БНТ.

Получени са сигнали за мътна вода, подавана във водопроводната мрежа, вследствие на обилните валежи от дъжд.

Взети са проби от чешмите, които ще бъдат анализирани по физико-химични и микробиологични показатели.

До излизане на лабораторните резултати РЗИ-Добрич препоръчва в домакинствата, където водата от водопроводната мрежа е видимо мътна, за питейно-битови цели да се използва бутилирана вода от търговската мрежа.

При ползване на вода от резервни съдове, същата преди консумация следва да се преварява.

В същото време стана ясно, че няма завишение над нормите на съдържанието на живак в питейната вода на селата Копривлен и Ново Лески в община Хаджидимово. След редовните проби, взети от ВиК-Благоевград, които регистрираха отклонение, изследване на водата беше направено и от Регионалната здравна инспекция.

По време на редовно изследване на водата в двете села лаборанти на ВиК-Благоевград са отчели завишени нива на живак в нея. В Копривлен завишението е било незначително, но в село Ново Лески резултатът е четири пъти над нормата.

Управителят на водното дружество инж. Росица Димитрова веднага е сигнализирала РЗИ в Благоевград и е издала заповед водата да не се ползва за пиене, миене и готвене, като за населението са били осигурени водоноски.

Експерти от здравната инспекция незабавно са направили второ набиране на проби от двата източника и са ги изпратили в София, заяви д-р Калоян Калоянов:

"В петък взехме проби. Вечерта излязоха. Резултатите са в норма. Явно нещо има, някаква грешка при пробовземане ли, нечисти съдове. Няма как да дойде този живак отнякъде".

Очаква се днес да отпадне забраната за ползване на питейната вода в двете села, а хората вече са уведомени, че опасност няма:

"Ние после се обадихме на всички да ги успокоим, така че те са уведомени – и кметове, и ВиК", посочи Калоян Калоянов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Хиляди животновъди и гости празнуваха край Петропавловския манастир

Хиляди посетители от цялата страна прие в трите дни на изданието си Националният събор на овцевъдите, който се проведе край Петропавловския манастир до Лясковец, предаде БНР. Организатор на събора е Националната овцевъдна и козевъдна асоциация с подкрепата на Министерството на земеделието. За първи път на събора имаше патриотична зона, наречена […]