Възобновиха фериботната връзка между Силистра и румънския град Кълъраш

NetNews

Възобновена е работата на Фериботния комплекс за връзка между Силистра и румънския град Кълъраш.

"Мисля, че това е само началото, с което ще бъде решен дългогодишният проблем с ТИР-овете, които преминаваха през територията на Силистра и съм удовлетворен, че със съдействието на всички институции – министерствата, община Силистра, областната управа – беше възстановена дейността на фериботния комплекс, който 11 години не функционираше", каза кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов.

Засега фериботът работи само с румънски превозвач.

Според Мариан Господинов – директор на специализирана дирекция за опериране и експлоатация на пристанищни терминали към държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура", което е оператор на фериботния терминал в Силистра, работното време е от 8 до 20 часа. Капацитетът е 80 автомобила за денонощие. Заявени са два ферибота, които ще имат по четири приставания на българския и румънския бряг. Предвижда се удълбочаване на пристанището и привеждането на акваторията в нормалните проектни параметри. Според съобщение на Агенция "Пътна инфраструктура" "тежкотоварният трафик за фериботния терминал между Силистра и румънския град Кълъраш ще преминава извън град Силистра. За повишаване на безопасността на движението, опазване чистотата на въздуха и намаляване на шума в града тежкотоварните автомобили, идващи по път II-71 Добрич – Силистра, път I-7 Шумен – Силистра и път II-21 Русе – Силистра, се насочват по обходния път на Силистра към терминалния комплекс. Новата организация на движението на тежкотоварните камиони над 3,5 тона е във връзка с възобновяване на дейността на ферибота между Силистра и румънския град Кълъраш. Досега целият трафик преминаваше през ГКПП "Силистра – Остров", който е до самия град. През ГКПП "Силистра – Остров" ще преминават леки коли, автобуси и пътни превозни средства до 3,5 тона".

Пред медиите заместник-областният управител Илиян Великов изрази удовлетворение, че са дали резултат положените от Областна администрация усилия.

Освен кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов и представители на неговия екип на терминала дойдоха и председателят на Общинския съвет в Силистра д-р Мария Димитрова и общински съветници.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Осъден се барикадира в дома си и стреля по полицаи

Пращат на съд на 28-годишен, барикадирал се в тайник в дома си, за да се скрие от властите. Мъжът е многократно осъждан, като последната му присъда е влязла в сила на 9 март 2021 година, съобщи прокуратурата. Той е бил осъден на близо 6 години затвор затова, че карал дрогиран. […]