Галъп: ГЕРБ губи към 400 хиляди гласа

NetNews

В два от трите многомандатни избирателни района в столицата най-голям резултат е получила „Демократична България“. Това каза в предаването "Хоризонт до обед" социологът от „Галъп“ Яница Петкова. „В 23 МИР около 41% от гласовете, в 24 МИР – около 28%.“

„Има такъв народ“ също се представя добре в столицата, макар че повечето гласове за партията идват от страната, допълни Петкова.

При водещите традиционни големи партии с малко надделява броят на гласоподавателите мъже, но структурата като цяло отговаря на тази в страната, отбеляза социологът.

За „Изправи се! Мутри вън!“ са гласували повече жени. При ВМРО мъжете имат превес.

На тези избори прави впечатление, че двете големи партии губят част от своята подкрепа, подчерта Яница Петкова в предаването „Хоризонт до обед“.

Големият губещ се оказва БСП, тъй като се очакваше, че негативната енергия, насочена към правителството и управляващите, ще успее да бъде консолидирана от партията в опозиция, но тя не успя, посочи Петкова.

Ако досега на парламентарни избори най-ниският резултат на БСП е бил около 500 000 гласоподаватели, сега се очаква получените гласове да са по-малко. Проблемите в партията са отблъснали част от твърдото ядро, смята Яница Петкова.

ГЕРБ като първа сила също губи от регистрираната на последните избори подкрепа за партията. През 2017 г. 1 147 000 души са подкрепили ГЕРБ, докато сега по прогнозни данни става дума за около 750 – 800 000 гласа, което според Петкова е значителен спад. Приблизително 300-400 хиляди са загубените гласове.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Великден по време на пандемия: Само четирима на маса, само италиански продукти

Заради коронавирусната пандемия Великденските празници в Италия ще са коренно различни спрямо предишни години, предаде SIR (Servizio Informazione Religiosa). Локдаунът в Италия ограничава движението на хората и огромна част от тях ще си останат у дома. Според проучване на Асоциацията на италианските земеделци (Coldiretti) 88% от италианските граждани ще прекарат […]