Ген. Атанасов: Защо прокуратурата не разследва казаното от Божков, че е дал 60 млн. на Горанов, Стоянова, Борисов

NetNews

В "Демократична България" имаме няколко приоритета, единият от които е законът да бъде прилаган еднакво за всички и ще работим в следващия парламент да създадем такива условия в държавата, за да се прилага законът спрямо всички по един и същ начин. Това каза в предаването „Лице в лице” по бТВ ген. Атанас Атанасов, съпредседател на „Демократична България”.

„Това, което видяхме от прокуратурата – има някакви данни за това, че е съществувала група, която е събирала информация и я е носела в руското посолство.

Тук има два въпроса – единият възникна в мен след като чух изказването на един добър адвокат, който педи това беше военен съдия, който каза – цяла нощ четох тези папки и не намерих коя е тази класифицирана информация, която те са събирали”.

Ще дойде времето да разберем дали тези са класически шпиони, но тогава ще са минали изборите, допълни ген. Атанасов.

По думите му, вторият важен въпрос, политическият въпрос – защо сега.

„Винаги когато има такъв тип реализация се задава въпрос – защо сега. Много е оскъдна информацията кога е започнала тази операция.

Военният министър, който има отношение към цялата тази история, каза, че преди 6 месеца са придобили тази информация, защо сега – защото са избори и защото отиващата си власт има много сериозен проблем и във вътрешнополитически аспект и във външнополитически аспект по темата противопоставяне на Русия".

В Наказателния кодекс има няколко разпоредби, касаещи шпионажа – едната от тях е за събиране на информация, която трябва да е държавна тайна, а другата е да се поставиш в услуга на чужда държава, обясни ген. Атанас Атанасов:

"Искам да ви дам следния пример – България плати 3 млрд лева скоростно да прекара през територията на страната газопровода „Руски поток” го наричам аз, до сръбската граница, за да може да снабди приятелите на Путин в Сърбия с газ. България няма никакъв икономически интерес от прокарването на този газопровод. В България парчето беше построено за сметка на българската държава, а в Сърбия целият газопровод е финансиран от „Газпром”. Какъв интерес имаме ние 3 млрд. да платим.

Има сигнали, които бяха изпратени в прокуратурата. Не трябва ли прокуратурата да разследва премиера Борисов и правителството за това, че са поставили в услуга на чужда държава, която да си прекара оттук газа, за да може да снабди най-близките приятели на Путин в Европа са Сърбия.

Да не говори за това, че Сърбия е тази която ни мъти водата в отношенията със Северна Македония.

По отношение на шпионажа – след като са толкова активни тук, за да направят този предизборен подарък на Борисов, защото Борисов и Гешев се пазят гръб в гръб, това е очевидно, затова се прави цялото това. Аз го наричам и това е професионално, точно казано – многофункционално активно мероприятие, чиято цел е да отклони общественото внимание от определени проблеми и да създаде определени настроения”.

Основният проблем на отиващата си власт е повсеместната корупция, каза той.

„Аз питам 10 години правителството на Борисов какво прави, защото за 10 години може да имаш устойчива политика и да ги отстраниш. Ако септември или октомври месец бяха направили т.нар. реализация – да, но сега – 10 дни преди изборите.

Другият много важен аспект – след изборите в САЩ и новата администрация на Байдън виждате какво е отношението към Русия и там съм сигурен, че администрацията на Байдън ще питат американското посолство в България – а защо Борисов даде 3 млрд. на Путин, за да се прекара газа. Тук се прави опит, за да се отговори – да, ама той гони шпиони. Какви са тези шпиони, това е битова история. Всяка една сериозна разузнавателна служба винаги се стреми да придобие за източник на информация човек в правителството, защото там е информацията за управлението на страната.

Искам да ви кажа от личен опит – това са самоинициативници. Когато в някоя специална служба кажеш, че някой е самоинициативник и се предлага сам – много задълбочено трябва да бъдат проверявани мотивите му защо се предлага.

Това е предизборна шумотевица с цел да се създаде добро отношение и вътре в страната и от нашите евроатлантически съюзници към правителството на Борисов".

"Руската агентура е изключително мощна в България и питам след 2001 г. защо никой нищо не направи по тази тема. Сега тези ходове, които предприема правителството на Борисов твърдя, че са, за използвам неговата терминология, шменти капели за хората преди изборите. Няма системно противопоставяне на руската агентура в България, ако има такова, трябва да се търсят на много по-високо място.

Защо прокуратурата не разследва онази информация, която Васил Божков изнесе, че 60 млн. са дадени на Горанов, Менда Стоянова, пък стигнали до Борисов. А защо не разследваха онази информация за шкафчетата?

Прокуратурата в момента се занимава с това да покрива корупционните схеми на тази власт и затова един от приоритетите на „Демократична България” е радикална съдебна реформа, тъй като прокуратурата трябва да бъде отчетна.

В България няма в момента разделение на властите, защото това означава, че те трябва да бъдат относително самостоятелни и заедно да се контролират.

Ако имам механизъм законодателната власт да може да упражнява контрол, утре ще го питам Гешев в парламента вие защо точно на тази дата предприехте тази… и дайте всички доказателства да ги видим тук дали не злоупотребявате с власт, за да си пазите приятелчето Борисов.

Когато влезем в парламента, аз вече имам готов текст, ще поискам създаване на анкетна комисия за газопровода, за който говорихме, и ми е интересно дали БСП ще ни подкрепи. Ако има данни, че Борисов е злоупотреби с властта си, за да обслужи чужди интереси, това нещо трябва да бъде разплетено в парламента и изпратено в прокуратурата”.

Няма да подкрепим никаква форма на управление на Борисов и ГЕРБ, също така и правителство, начело с Корнелия Нинова, категоричен беше съпредседателят на „Демократична България”.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Станислав Иванов: Ще се завърна скоро, за да правя това, което обичам най-много (СНИМКА)

Бившият футболист на Левски Станислав Иванов претърпя операция и ще поднови тренировки след четири месеца, съобщиха от новия му клуб Чикаго Файър. Талантливият играч пусна пост в Instagram, в който заяви, че ще за завърне скоро, за да прави това, което обича най-много. "Благодаря на всички за съобщенията. Бъдете здрави. […]