Георги Марков: Обявеното „проветряване“ в листите на ГЕРБ беше грешка

NetNews

ГЕРБ ще спечелят поне с 5 процента преднина предстоящите парламентарни избори, прогнозира в ефира на Дарик радио бившият конституционен съдия и настоящ депутат от ГЕРБ Георги Марков. По думите му победата ще е морална награда за Борисов, въпреки че имало изхабяване в ГЕРБ от дългото присъствие на партията във властта.

Според Георги Марков обаче не е изключено победените партии да се опитат да направят кабинет, което според него ще доведе до вариант „избори до дупка“.

Георги Марков определи като грешка анонса от страна на ръководството на ГЕРБ за „проветряване“ в листите на партията, защото това показвало неуважение към настоящите депутати. В ПГ на ГЕРБ не мирише, изключително грешно беше т.нар. проветряване на листите на ГЕРБ, отбеляза Марков.

Въпреки че неотдавна самият Марков обяви, че не иска да е народен представител, преди дни той съобщи, че отново ще бъде в листите на ГЕРБ след лична молба на Бойко Борисов в телефонно обаждане.

„Съгласих се да бъда в листите единствено и само заради обаждането на Борисов. Тази година с него правим един юбилей, без да сме гаджета – ние сме мъже, не сме от третия пол, но след 25 години приятелство, когато един приятел ти каже имам нужда от теб да си в листите, аз какво да кажа?!?“, коментира в интервю за предаването „Реактивно“ Георги Марков.

„Думите му бяха „Аз те уважавам, уважи ме и ти“ и затова се съгласих. А в кои листи ще съм, предполагам, че ще съм в софийска, аз съм от гражданската квота“, допълни той.

„Това, което аз прогнозирам за изборите е, че Борисов ще спечели с пет процента. Мисля, че на 5 април сутринта всички европейски, ако не и световни агенции, ще обявят новия европейски шампион по политически победи. Той ще се казва Бойко Борисов – ще има с една повече победи от Меркел и с една повече от Орбан“, прогнозира Георги Марков.

„Задачата на Борисов е да спечели тези избори, защото след 20 години в държавния живот на България, вече над 10 години лидер на ГЕРБ това за него ще е голяма морална награда“, заяви той.

На въпрос не е ли здравословно и за Борисов и за ГЕРБ да останат на резервната скамейка за поне един мандат, Георги Марков призна, че властта изхабява наистина.

„Има изхабяване в ГЕРБ поради дългото управление – три пъти вече той управлява, цялата местна власт е на ГЕРБ с малки изключения, но Борисов през 2021-ва не е Иван Костов от 2001-ва. Аз уважавам и Борисов и Костов – смятам, че това са двамата най-силни премиери на прехода“, коментира депутатът от ГЕРБ.

„Срещу Костов обаче през 2001 г. се яви такова политическо цунами, каквото Европа не познаваше. Симеон Сакскобургготски дойде и като прахосмукачка забърса всички партии без етническите райони, спечели 2 милиона гласа. Днес не само няма вълна, ами всичките тези малки партии са всичките до една млади партии със стари играчи – една часто т тях са бивши министри на Борисов като Христо Иванов и Цветан Цветанов, Мая Манолова беше омбудсман и т.н.“, обясни още Георги Марков.

Изключително голяма политическа грешка и изключително грозно беше т.нар. „проветряване“ на листите на ГЕРБ, коментира обаче депутатът.

„Не се чувствам засегнат от това проветряване, защото съм постигнал достатъчно много в живота. Но не можеш на едни депутати, които са ти вярни до гроб, благодарение на които ти си на власт, защото ти осигурават на гроб, да говориш за проветряване“, обясни Марков.

И беше категоричен: „Не мирише в ПГ на ГЕРБ. Разбира се, че трябва да има обновление, разбира се, че няма вечни депутати, но така с хора не се прави!“.

Според него ръководството на ГЕРБ и лично Борисов трябва да намерят начин да си вземат довиждане поотделно с всеки депутат – независимо дали ще повтаря мандата или няма да бъде повече народен представител.“Това е моя препоръка, пък да правят каквото искат“, допълни Георги Марков.

„Това беше ужасяващ лаф „проветряване“. Оттам го закачих и това с „вентилаторите“ – няма добри вентилатори в ГЕРБ, при Борисов няма добри вентилатори, каза още той. Допълвайки на въпрос, че няма личен конфликт с Георги Харизанов и Деница Сачева.

Георги Марков прогнозира, че партията на Слави Трифонов ще бъде трета по резултат на вота. „Не само защото има шоу и ще обере някакъв протестен вот, въпреки че няма свежестта на ранния Жорж Ганчев, но вън от шоуто, но неговото мото „Няма такава държава“, не е без основание. Няма такава държава, в която президентът размахва юмрук и да обижда депутати и министри“, заяви Георги Марков.

Запитан обаче има ли държава, в която премиерът цяла година не стъпва в НС, Георги Марков обясни, че според него Борисов би спечелил много от парламентарния контрол.

„Той може да се яви на парламентарния контрол с джипката и да покаже какво е направи. По-голяма реклама от парламентарната трибуна да обясниш какво си направил, трябва де се учи от Орбан, той всяка седмица е на парламентарен контрол и им къса нервите“, коментира депутатът.

На въпрос той призна, че от парламентарна република България е станала правителствена република. Но не вижда причината в Бойко Борисов и управлението на ГЕРБ, а в избирателната система. Пропорционалната система и 4-процентния праг за влизане в НС не само на партии, но и коалиции ни доведе до това, коментира Георги Марков.

Георги Марков определи като „огромна политическа грешка“ и „изключителна политическа безотговорност“ решението на президента Румен Радев да насрочи изборите на 4 април.

„За пръв път правим избори по време на биологична война. Това, което става в момента с коронавируса в Чехия, Словакия, Австрия и Унгария е катастрофа. Ако това се случи в България, няма да можем да проведем изборите“, коментира още депутатът от ГЕРБ.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Байдън: американците да не свалят гарда срещу пандемията

Американският президент Джо Байдън приветства одобряването в САЩ на трета ваксина срещу коронавируса – тази на "Джонсън и Джонсън", но призова американците да не свалят гарда срещу пандемията. "Това е страхотна новина за всички американци и окуражителна стъпка в нашите усилия да сложим край на кризата. Вижда се светлина в […]