ГЕРБ: Демократична България се меси в съдебната власт

NetNews

Обърканите правила, които залага новият Изборен кодекс, приет от 45-ия парламент, ще доведат до проблеми. Партии, които се борят за абсолютно мнозинство, не можаха да излъчат кандидатури за ръководството на ЦИК. Това коментира Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС. На финала на 45-тото Народно събрание той предупреди, че са направени законодателни промени, които по-скоро ограничават правата на гражданите, предаде Novini.bg.

По думите на Георгиев е имало партии, които не са били готови с номинациите си за ЦИК.

Той оправи критика и към цялостното поведение на новите формации в 45-ия парламент, които не са били готови да носят отговорност.

"За съжаление в демократичната ни история това е най-контрапродуктивният парламент", подчерта депутатът.

„Те са знаели предварително, че не са способни да поемат властта. В НС липсва диалог по елементарни въпроси. Това е плашещо. Ако ние не си дадем сметка, че сме задължени да намерим път едни към други, то и следващото издание на парламента не би могло да се справи“, заяви в кулоарите на парламента Георгиев.

И напомни, че пред страната има важни проблеми за решаване, които не търпят политически дребнавости – като коронакризата, икономическите и социални предизвикателства и др.

Сериозно предупреждения за намеса в съдебната власт също отправиха от ГЕРБ-СДС. Става въпрос за премахването на спецсъдилищата и спецпрокуратурите по предложение на Демократична България. Има искане и за преструктурирането на КПКОНПИ. ГЕРБ-СДС напомниха, че разделението на властите трябва да се спазва. От коалицията недоумяват и защо това е бил толкова голям приоритет, при положение, че се нарушават принципи, наложени от Европейската комисия за създаването на спецорганите.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

НСО вече охранява Светослав Илчовски

Националната служба за охрана вече охранява Светослав Илчовски, съобщи "Биволъ". Крупният земевладелец е бил съпроводен от НСО в коридора на Председателя на парламента в сградата на Народното събрание за предстоящото заседанието на Комисията по ревизия. Припомняме, че бизнесменът открито обвини премиера Бойко Борисов и хора от обкръжението му в корупция, […]