Гешев уведоми Захариева за двама руски дипломати, шпионирали у нас

NetNews

По сигнал на Държавна агенция "Национална сигурност" са образувани досъдебни производства за престъпления срещу Република България по чл. 104, ал. 1 и чл. 109 от НК.

В хода на разследването е установено, че двама граждани на Руската федерация са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения. Установено е още, че двамата руски граждани се ползват с дипломатически имунитет, съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения. В тази връзка, на 22 март 2021 г., главният прокурор Иван Гешев уведоми официално министъра на външните работи Екатерина Захариева за установеното в хода на разследванията, съобщиха от пресцентъра на ПРБ.

Междувременно стана ясно, че Русия ще предприеме ответни мерки, ако България реши да изгони руски дипломати.

Това заяви днес пред журналисти заместник-външният министър на Русия Александър Грушко, предаде БТА, цитирайки ТАСС.

"Ако България предприеме неприятелски стъпки по отношение на Русия, то, естествено, тя трябва да си дава сметка, че от наша страна ще последват ответни стъпки", каза заместник-министърът, отговаряйки на въпрос на ТАСС.

Българският премиер Бойко Борисов, коментирайки по-рано задържането от българската прокуратура на шестима служители на българското министерство на отбраната и на българското военно разузнаване, сред които има и руска гражданка, по подозрение в шпионаж в полза на Русия, заяви, че заради това дело ще трябва някои руски дипломати да бъдат обявени за персона нон грата, отбелязва ТАСС.

Руското посолство в България поиска, преди делото да е стигнало до съда, да бъдат прекратени всички спекулации във връзка с делото. Дипломатическото представителство изрази увереност, че "съдебният процес ще бъде проведен на деполитизирана, безпристрастна и обективна основа и при строгото спазване на нормите на българското законодателство и на международното право".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

И „Информационно обслужване“ предупреди ЦИК за усложнените протоколи

Държавната фирма „Информационно обслужване“, която отново ще брои на изборите, е изпратила писмо до ЦИК, в което предупреждава за значително повишаване на трудоемкостта и необходимото време за компютърна обработка в РИК и ЦИК на данните от протоколите на СИК и РИК и от техническите носители от машинното гласуване за резултатите […]