„Групата за натиск“ е твърдо против задължителната паспортизация на сгради

NetNews

"Групата за натиск" от 43-ия Парламент – Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев, системно се противопоставяхме на всякакви опити за повишаване на данъците или въвеждане на нови такива, включително и скрити, с които допълнително да бъдат натоварени българските граждани и бизнес. Така се противопоставихме на въвеждането „на калпак“ на данък „Уикенд“ за бизнеса, данък „Покойник“ за гражданите, безумията в наредба Н-18 за касовите апарати и софтуера за управление на продажбите и пр. Силно сме обезпокоени от наближаващия пореден краен срок за задължителна паспортизация по Наредба No.5 на всички обекти по смисъла на Закона за устройство на територията, без да се разграничава между нови, заварени и новостроящи се! Последното, по експертни оценки, ще струва между 300 и 500лв. на всяко домакинство в България, а за всеки бизнес – значително повече!", това написа адв. Петър Славов на своята Фейсбук страница.

"Настояваме като първа стъпка министърът на регионалното развитие и благоустройството да отложи крайния срок от 31.12.2021г. (многократно отлаган досега от 2007г.) за влизане в сила на задължителната паспортизация, която в този ѝ вид се явява квазиданък за българските граждани и бизнес", призовава той от името на Групата за натиск.

"Като кандидати за народни представители от листата на Демократична България с преференция 105 (б.р визират се Петър Славов и Мартин Димитров) за следващия парламент поемаме ангажимент незабавно, ако получим подкрепа от българските граждани, да внесем необходимите законодателни промени в ЗУТ, с които ясно да диференцираме случаите, в които е необходимо изготвяне на технически паспорт за сградите и съоръженията", пише още адв. Славов.

"Убедени сме, че изготвянето на технически паспорти не може да е кампаниен процес, като паспортите трябва да се изготвят само по желание на собствениците на сградите или при наличие на някое от следните обстоятелства:

– при възстановяване на липсващи технически книжа;

– при надстрояване, реконструкция или промяна предназначението на строежи, строени преди 2007 г.;

– наличие на повреди, обрушвания, пукнатини и деформации, които застрашават сигурността при експлоатация;

– при топлотехническо саниране на сгради, строени преди 2007 г., когато финансирането е по европейски програми или от държавния и/или от общинския бюджет;

– при строителни дейности, които засягат елементи от носещата конструкция;

– за строежи държавна и общинска собственост с голямо обществено значение, като училища, болници, читалища, спортни зали и др., както и при строежи от значение за националната сигурност", изтъква юристът.

"Запазването на Наредба No.5 в сегашния ѝ вид и изискването в нея – до 2022г. всички сгради да бъдат „паспортизирани“, считаме за вид нов данък и като такова, което противоречи на законите и Конституцията в страната!", завърша своя пост кандидатът за народен представител адв. Петър Славов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бургазлия стреля в заведение, бесен, че затваря рано

В петък около 9.00 часа в Пето Районно управление в Бургас било получено съобщение за инцидент в кафе-аператив, разположен в района до бл. 91 в к-с "Изгрев", съобщиха от МВР. Около 23.00 часа на 8 март един от клиентите, помолени да напуснат заведението, поради изтичане на работното време, прострелял стъклото […]