Даниела Бобева за премиера: Когато не знаеш, не трябва да говориш

NetNews

"Премиерът не е задължително да знае, но когато не знаеш, не трябва да говориш, за това че промяната в перспективата не означава, че рейтингът в същия. Това, че имаме подобрена перспектива е добра новина, но тази перспектива е поставена под няколко условия".

Това коментира в предаването „ЕвроДикоФ“ на Телевизия Евроком финансистът и бивш вицепремиер Даниела Бобева.

Финансистът посочи, че България ще влезе в еврозоната след две години, а страната ни има най-нисък растеж на БВП от глава на населението.

„Този рейтинг не е най-високия и той не работи за правителството на ГЕРБ, защото те не са постигали рейтинг, който постигаха други правителства на други партии“, категорична бе тя.

Според нея рейтингът на България, измерван от агенция „Фич“, може да се понижи, ако се изтегли нов дълг или настъпи политическа криза.

Въпреки това, Бобева допълни, че рейтинговите агенции дават по-нисък рейтинг на България, а в същото време страната ни е икономически стабилна.

Тя посочи, че по време на пандемията има силна връзка между засилването и разхлабването на мерките и растежа и свиването на икономиката.

България е на 11-то място по спад на БВП в Европейския съюз, като икономиката ни се е свила с 4,9%. Средно за ЕС е 6,3% надолу. Не сме се справили много зле, но не сме се справили и много добре, уточни бившият вицепремиер.

ЕК и други страни правят икономическите си прогнози именно на база ваксинираните. Ние имаме проблем. Миналата година два от най-важните двигатели на икономическия ни растеж изключиха – едното са чуждестранните инвестиции и износът.

Тя обясни, че от една страна голяма част от гражданите на България не искат да се ваксинират, но от друга страна няма ваксини за тези, които искат да се ваксинират.

„Защо са доставили достатъчно на Литва, а не са доставили достатъчно на нас?“, попита тя.

Бобева цитира проучване на Евробарометър, което посочва, че 17% от гражданите на ЕС не искат да бъдат ваксинирани, а в България тези стойности са 34 на сто.

„76% считат, че недостатъчно са информирани за самите ваксини и, че правителствата не правят достатъчно за информираността“, посочи тя.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Николай Стайков: Не съм получавал пари от Илия Златанов

Категорично не съм получавал пари от Илия Златанов. Това заяви журналистът и съосновател на „Антикорупционния фонд“ Николай Стайков в предаването „ЕвроДикоФ“ по телевизия "Евроком" в отговор след интервюто на Димитър Спасов – Митко Каратиста, собственик на охранителната филма "Делта Гард“. „Това беше интервю на притеснен човек. Вътре той директно каза, […]