Даниел Стефанов: Гласуването с машини в чужбина е абсолютно излишно

NetNews

Основният проблем е, че Централната избирателна комисия, въобще държавата, е практически изцяло зависима от услугите, които предоставя една компания, заяви в интервю за БНР експертът по изборни системи и преподавател в Нов български университет Даниел Стефанов.

Не говорим само за цената на машините, а за цената, която компанията иска, за да поддържа целия изборен процес, при това не само на тези избори, допълни той.

„Стигаме до момента, в който българската държава не може да направи самостоятелно избори без една конкретна частна компания“, коментира Стефанов в предаването „Преди всички“. По думите му отношенията между „Сиела“ и ЦИК изглеждат доста обтегнати.

Стефанов прогнозира, че „частната компания ще получи възнаграждение близо до това, което иска“, защото в момента няма разумно решение, което да подсигури както спазването на закона, така и надеждното организиране на парламентарните избори на 11 юли.

Гласуването с машини в чужбина е абсолютно излишно и оскъпява драстично машинното гласуване, смята той. Първо трябва да се реши дали с наличните машини се подсигурява гласуването само в България или ще се направи опит да се покрие и гласуването в чужбина с машини, каза още Даниел Стефанов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нов протест на моряци в Гърция

Служителите на фериботите в Гърция обявиха нов протест, съобщи Катимерини. Протестът ще се проведе в сряда. Планът е той да продължи през целия ден. Фериботите и товарните кораби няма да се движат. Те ще останат на пристанищата. Това е предизвикателство за туристическата сфера. Пътниците, които планират да използват морски транспорт, […]