Дерегистрират над 3000 македонци в село Рилци

NetNews

В благоевградското село Рилци е в ход дерегистрацията на над 3000 граждани от Република Северна Македония, които имат и българско гражданство, предаде БНТ.

Местното население там е 789 души, а регистрираните македонци са 3526. Те са записани като живеещи на несъществуващи адреси или на терени, на които няма постройки.

Има случаи, при които по документи на един адрес живеят стотици души с двойно гражданство.

На улица "Васил Левски", номер 41, са регистрирани, че живеят 459 души от Република Северна Македония. Имотът се намира само на няколко метра от сградата на кметството.

Други 600 души пък по документи живеят на несъществуващ адрес, на тротоар в началото на Рилци.

До дерегистрацията се стигна след сигнал на местни жители до прокуратурата и полицията с искане да се спре записването на хора с двойно гражданство в имоти без сгради или на адреси, които реално не съществуват.

Според кмета на Рилци започналата дерегистрация дни преди парламентарните избори е случайно съвпадение.

"Изобщо няма връзка с предстоящите избори. Мисля, че няма да бъдат заличени, защото процедурата е доста дълга, поне до края на май ще тече тази процедура, така че лицата ще си фигурират в изборните списъци", заяви кметът Крум Крумов.

От община Благоевград поясниха, че въпреки че адресната им регистрация в Рилци се заличава, българското гражданство остава.

"Сега трябва да търсят адрес и да си направят адресна регистрация по постоянен адрес, съгласно изискванията на Закона за гражданска регистрация", допълни Даниела Мездричка, главен експерт в Община Благоевград.

Около 8000 граждани на Република Северна Македония имат постоянен адрес и в друго благоевградско село – Бело поле. Там миналата година е заличена регистрацията на около 2000 души, които по документи живеели на място, на което има трафопост, допълва БНТ.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

13 българи на Малдивите са с коронавирус

Министерството на външните работи препоръчва да не пътуваме до Малдивите. Причината е увеличаване на заразените и карантинираните българи в Република Малдиви. Радослав Каракадаков е на почивка на един от островите в Индийския океан от 5 дни. Казва, че не се притеснява и дестинацията "Малдиви" е безопасна. „Ние излизаме само с […]