Десет ще са европейските делегирани прокурори за България

NetNews

He двaмa, а дeceт щe ca eвpoпeйcĸитe дeлeгиpaни пpoĸypopи зa Бългapия. Toвa cтaнa яcнo нa извънpeднoто зaceдaниe нa Πpoĸypopcĸaтa ĸoлeгия нa Bисшия съдебен съвет, на което беше откритата процедурата за техния избор, предаде БНР.

Желаещите да са част от новата европейска прокуратура, оглавявана от румънката Лаура Кьовеши, имат 30 дни, за да подадат документите си.

За петкратно увеличения брой на българските представители в европейската прокуратура съдебните кадровици са били информирани от европейския ни представител там прокурор Теодора Георгиева. Преди време, в онлайн разговор с Лаура Кьовеши, от държавното обвинение предупредиха, че двама делегирани прокурори ще са недостатъчни.

Според приетите правила кандидатите трябва да са действащи магистрати с поне 8 години юридически стаж и на възраст под 58 години, да имат статут на несменяемост и оценка „много добра“ от последната атестация.

Задължително е доброто владеене на английски език.

В документите си кандидат-делегираните европейски прокурори трябва да посочат какъв опит имат по дела за финансови, данъчни и икономически престъпления и дали са работили по случаи на измама с евросредства.

Тричленна комисия ще реши кои да бъдат допуснати до изслушване, а кога ще е то – ще се уточни по-нататък.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

4-те зодии, които винаги търсят отмъщение

Тези зодии винаги търсят реванш, възмездие и искат да отмъстят, когато нещо нечестно се е случило. Те не търпят някой да се подиграва с тях, да ги наранява,без причина, и после да не си получи заслуженото. Вижте кои са, спроед "Times of India". Телец Телците са много големи инати и […]