Десислава Атанасова: БСП се опитва да усложни изборния процес

NetNews

Водени от отговорността, ние предложихме промени в изборния кодекс още през 2019 г. Бяха идентифицирани ясни проблеми – че обучението на избирателните комисии трябва да започне много рано и че протоколите трябва да бъдат улеснени и опростени. Това коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ на извънреден брифинг на партията.

"Всички протоколи се сканират и оповестяват на сайта на ЦИК. Но, ако останат грешки в протоколите, с оглед всички проблеми, ще се забавят резултатите от провежданите избори. С огорчение забелязваме, че членове на ЦИК от БСП са подготвили протокол, в който са акцентирали на допълнителни контроли, които не носят различни данни и не са съотносими с изборния процес", коментира Атанасова.

Апелираме ЦИК да вземе различно решение, така че РИК и СИК да работят в една по-работна обстановка и да бъдат регламентирани резултатите от изборите така, както са описани в изборния кодекс, допълни тя.

"Участваме повече от 15 години в избори – печелили сме, случвало се е и да губим. Не си спомням някога да се оплакваме от организация. Като начало това е патент на губещите. По темата сме пазили мълчание седмици назад по една основна причина – за нас е от съществено значение изборният процес да не бъде дискредитиран", каза Томислав Дончев в началото на брифинга.

"В хоризонтален вид протоколът на ЦИК е объркан и неясен. Той е много труден за работа в СИК и РИК. До момента във всички видове избори протоколите са били във вертикален вид. А този протокол чисто визуално дори обърква. Имаше разговори и предложения от РИК до ЦИК как да изглежда този протокол, защото настоящият би объркал всички и би забавил изборните резултати, стана ясно на брифинга. Има излишни контроли – точка 6.1 е еднаква с точка 7.1. Едната трябва да отпадне", коментар от партията.

"Другото са новите сигнатури, които водят до объркване. Подредбата е за първи път досега – недействителните гласове са поставени пред действителните. Действителните се отбелязват в 9 графи, в които има идентично и близко по съдържание изискване да се отразят тези гласове. Във връзка с това, че ще има и машинно гласуване, разписката е над три метра и подредбата в нея е също вертикално разположена. По логика и по това да бъде улеснена работата на секционните комисии, въвеждането ѝ в протокола също трябва да върви по вертикален ред", обясниха от ГЕРБ.

Другият проблем, който ще доведе до грешки, е графите с преференциите, които трябва да бъдат въведени от СИК, посочиха още от партията.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Автомобилите на Google Street View се завръщат по пътищата на България през пролетта

Автомобили на Google Street View се завръщат по пътищата на България тази пролет. През следващите месеци те ще посетят редица градове и ще преминат по множество пътни участъци в цялата страна. Тяхната задача ще бъде да осъвременят изображенията на градовете, пътищата и магистралите в Google Street View. Благодарение на Google […]