Димитър Вацов: Телевизиите се снишават с тоталитарен рефлекс

NetNews

"Изказването на министър Бойко Рашков за журналистите от bTV е наистина недопустимо и е тоталитарен рефлекс, но в същото време, докато водещите концентрираха „огъня“ само в една точка, ние, като аудитория, в голяма степен не получихме никаква информация по други теми от това интервю. Това попречи той да разгърне тезата си за нещата, които иска да свърши.

Това заяви пред БНР проф. Димитър Вацов, професор по философия и главен редактор на списание „Критика и хуманизъм".

"За съжаление водещите телевизионни журналисти на сутрешните блокове, на „Панорама“, са твърде конформни в момента към всички говорители, пазят се от вземане на позиция, изчакват бъдещето и си пазят местата. Когато журналистите се чувстват под заплаха от санкции от страна на политическия елит, а политическият елит в момента не е стабилен – не се знае кой ще управлява в бъдеще, т.е. откъде ще дойде жегата, в такъв момент тези журналисти се снишават и това също е тоталитарен рефлекс. Пазят се и или не задават неудобни въпроси, или преекспонират един неудобен въпрос, като по този начин пречат да се проведе нормален разговор, допълни той.

Съдебната система и медиите трябва да са като скачени съдове – да работят заедно. Би трябвало съдебната система да е тази, която гарантира коя информация е факт, a кое твърдение е клевета. Нашата съдебна система не работи, а прокуратурата действа изцяло избирателно и само медийно, защото няма никакви реални успехи, дори и по специално избраните от нея поръчкови дела за хора, които трябва да бъдат преследвани съдебнo, пак няма осъдени. Единственото, което прокуратурата има, е медийно изтърбушване на бизнеси и политици. Когато нямаме тази финална гарантност на съдебната система, тогава неизбежно медиите са застрашени. В този смисъл подобряването на медийната среда е пряко зависимо от реформата с правосъдната система и най-вече на прокуратурата, която е язвата на българската съдебна система", коментира още професорът.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ботев (Пловдив) разгроми Царско село

Отборът на Ботев (Пловдив) разби Царско село с 5:0 в последен двубой от плейофната фаза на първенството за двата клуба и записа най-резултатната си победа през сезон 2020/2021 в родната efbet Лига, предаде Гонг. Десет минути след първия съдийски сигнал Ботев (Пд) получи добра възможност от пряк свободен удар, но […]